BIZIT plus

Sa Goricom i Draganom na I(aj) T(i) – Mreža nas je podržala, njojzi hvala

Svako jutro je dobro, jer smo se probudili. A svima poznati tandem, Gorica Nešović i Dragan Ilić, u stanju su da nas razbude i pomognu da u vedrom duhu započnemo još jedan novi dan. Njihova emisija “Buđenje”, jedan je od najslušanijih jutarnjih programa u poslednjih petnaest godina, a sada ih posredstvom modernih tehnologija možemo slušati svuda i na svakom mestu. Za pcpress.rs govore o prednostima interneta koji im je omogućio da uspostave komunikaciju sa slušaocima na globalnom nivou.

PCPress.rs Image

Pre buđenja slušaoca, kako se razbuđujete u cik zore?

Gorica: Prvo dobra crna kafa, pa onda sve ostalo. Vrtim kanale na TV-u, jedno pola sata čekam da mi se podigne pritisak, da progledam, da promrdam i onda mogu da započnem dan.

Dragan: Muzikom u kolima na putu do posla. Takođe, uz kafu sa Goricom. Čim se sretnemo, ja sam budan i raspoložen za priču.

Da li se pojavom interneta raspršila magija radija kao old time medija?

Gorica: Nije. Radio se sluša i preko interneta. Umnožila se komunikacija sa slušaocima. Više ne mora da se okreće fiksni radijski telefon, već komuniciramo preko društvenih mreža. Tako je i brže i bolje. Šalju nam fotke sa auto puta, iz grada, razne klipove. Ima ih mnogo koji žive daleko od rodne grude, pa nas slušaju dok se spremaju ili idu na posao. U poslednje vreme šalju i selfije iz metroa i kažu da se odlično čujemo. Najviše slušalaca imamo u severnoj Evropi – Švedska i Norveška, mada se javljaju i iz Amerike, sa Maldiva, sa gradilišta u Kanadi… Fascinantno.

Pročitajte i:  Humane: AI broš odgovara na sva vaša pitanja

Dragan: Internet nam je izuzetno pomogao. Danas, osim programa uživo, naš program na podkastu ili mixcloud-u skida i sluša 10 hiljada ljudi. Dobili smo direktnu i momentalnu interakciju putem Fejsbuka i Tvitera, gde nas prati 150 hiljada ljudi. Sada mogu da nas slušaju na bilo kojoj tački planete.

U emisiji „Buđenje“ svakodnevno slušamo aktuelnosti u šaljivom duhu. S obzirom da smo bombardovani negativnim sadržajima, da li je slušaocima potrebna doza spontanosti i humora da bi dan započeli u dobrom raspoloženju?

Gorica: Pričamo o onome što nam se svima događa. Život kod nas nekada liči na mali cirkus, pa nije teško, a i mi se dobro provedemo.

Dragan: Apsolutno, jer početak svakog novog dana je nova prilika. Mi imamo samo jedan život i pokušavamo da ga sačuvamo za sebe i nama drage ljude. Političari i ostali opsenari neprekidno se trude da zaokupe našu pažnju. Zato su važne one male stvari.

Kada bi vaše ličnosti kreirala veštačka inteligencija kako bi Gorica videla Dragana i obrnuto?

Gorica: Nema šanse da neka veštačka inteligencija ikada proizvede nešto poput Dragana, a svaki pokušaj može da bude samo bleda slika.

Pročitajte i:  AI kao direktor kompanije?

Dragan: Odlično pitanje. Goricu bih video kao vanzemaljsku inteligenciju koja se tokom istorije pojavljivala i pomagala ljudima. Mislim da bi u snu znamenitim ljudima na uvo šaputala velika naučna otkrića, a decu zasmejavala.

Omiljeni medij za slušanje muzike i šta se vrti na plej listi?

Gorica: I dalje radio, ali preko interneta. Vrti se i staro i novo, ali ne ova komercijala koja traje par meseci, pa ode u zaborav. Vrti se novo koje ima korene u starom.

Dragan: Poslednjih meseci definitivno Dizer. Provodim sate podsećajući se i istražujući. Umesto police sa pločama i diskovima, sada imam muziku u džepu. Uzbudljivo i zastrašujuće.

Kakvo je vaše viđenje društvenih mreža i da li nas mreža zbližava ili otuđuje?

Gorica: Dobre su jer ubrzavaju komunikaciju. Ja u telefonu nemam mail, pa nisam podlegla epidemiji gde se ljudi ne odvajaju od telefona, non stop ga drže u ruci i stalno nešto kuckaju. I dalje volim miris kafe i razgovor uživo.

Dragan: Društvene mreže koristim isključivo za posao, za razmenu informacija. Broj prijatelja na mreži je velika laž. Ne verujem u tu vrstu prijateljstva.

Pročitajte i:  Wikipedia odustaje od nekih izvora zbog AI skandala

PCPress.rs Image

Gurmanluk ili Vegetarijanluk?

Gorica: I jedno i drugo. Meso u tragovima, a mnogo povrća.

Dragan: Gurmanluk. Mediteran u svim oblicima. Plus Orijent, Plus-Mittel Europa – ta mešavina samo ovde postoji. Savršen presek ukusa.

Kad ne ćaskate u etru, preko koje aplikacije se dopisujete?

Gorica: Viber, WhatsApp, Facebook i sms. Za moju generaciju to je i previše.

Dragan: Goca voli Viber. Imamo ga u našem poslovnom paketu kao izabranu aplikaciju. Plus razmena fotki.

Facebook komentari: