Vazdušna taksi kompanija Larry Page-a postigla dogovor sa Air New Zeland

Suosnivač Google-a, Larry Page je pokrenuo projekat letećeg taksija nazvanog „Cora“, koji je razvijen od strane Zephyr Airworks sa ciljem obezbeđenja autonomne letelice koja sleće i uzleće vertikalno. Lokalna avio kompanija Air New Zealand je potpisala ugovor koji ukazuje na nameru za formiranje dugoročne saradnje u kreiranju prvog svetskog servisa za autonomni vazdušni taksi.

PCPress.rs Image

S obzirom da je u toj sferi velika konkurencija, jer i druge kompanije, poput Uber Elevate, rade na sličnoj ideji, to neće biti lak posao. Međutim partnerstvo sa avio-kompanijom može da pomogne u postavljanju regulatorne podrške kako bi se ovaj projekat održao. Što se tiče sadržine samog ugovora, FAQ objašnjava da je u pitanju „posvećenost zajedničkom istraživanju razvoja i dizajna električnih, autonomnih usluga vazdušnog taksija, korišćenjem Cora-e“.

Cora je električna letelica koja uzleće sa 12 nezavisnih propelera za podizanje, a zatim leti kao avion sa fiksnim krilima. Poleće slično kao helikopter, a leti kao avion, i ne koristi fosilna goriva. Može da razvije brzinu od oko 170 km/h u opsegu od 100 km, pa nije u stanju da zameni postojeće Air New Zealand avione. S obzirom da letelici nije potreban pilot, plan je da to bude najdostupnija vrsta vazdušnog putovanja. U martu, kada se Cora pojavila, Zephyr je izjavio da su već otpočeli testovi leta bez pilota, ali vremenski okvir za javne letove nije uspostavljen.

Pročitajte i:  Apple, Google i Meta prvi na udaru DMA zakona 

Izvor: Engadget

Facebook komentari: