Top50 Glas publike

Saab i Pangda Automobiles postigli dogovor

PCPress.rs ImageNajveći kineski distibuter automobila, Pangda Automobiles, došao je u pomoć kompaniji Saab ugovorom vrednim sto deset miliona evra, koliko otprilike i iznose dugovi ove kompanije, što ukazuje na to da će jedan od najpoznatijih švedskih brendova biti spasen.

To je u ponedeljak šesnaestog maja objavio Spyker Cars, holandski vlasnik Saab-a, i istakao kako će priliv novca od te saradnje izvući kompaniju iz problema.

Najnoviji sporazum podrazumeva saglasnost Pangde da kupi Saab u dve faze. Početna suma od trideset miliona evra već je uplaćena, a za njom sledi i jedna od petnaet miliona. Druga faza je udeo kineske firme u Spyker Cars-u sa šezdeset pet miliona , što iznosi oko 4,19 evra po akciji.

Iako je sklopljen, ovaj ugovor  tek treba da odobre prvo kineske vlasti a onda i Evropska investiciona banka, General Motors i švedske vlasti. Olakšavajuća okolnost pri ovoj kupovini je što kupac nije proizvođač automobila već distributer. Pangda Automobiles, koji trenutno distribuira vozila kompanija Toyota, Honda i Subaru, uveren je da će nova saradnja doneti veliki uspeh kako na kineskom tako i na svetskom tržištu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,