SAD optužuje Rusiju za NotPetya hakerski napad

Sjedinjene Američke Države su zvanično podnele krivičnu prijavu protiv šest ruskih obaveštajnih oficira zbog puštanja ransomware virusa NotPetya, kao i narušavanja ukrajinske električne mreže. Ransomware virus NotPetya pogodio je banke, aerodrome i razna preduzeća u Ukrajini, Rusiji i inostranstvu, nanevši štetu od oko milijardu dolara.

notpetya hakerski napad

Najrazorniji hakerski napad ikad pripisan nekoj grupi

Optuženi obaveštajni oficiri su članovi ruskog GRU-a, za koje tužioci kažu da stoje iza najrazornije serije računarskih napada ikad pripisanih jednoj grupi. Istraživači sajber bezbednosti takođe su ih prozvali timom Sandworm. Upravo je njih američki pomoćnik državnog tužioca za nacionalnu bezbednost označio kao neodgovorne, i jedine ljude koji su naneli sopstvenoj zemlji štetu, kako bi se postigle male taktičke prednosti.

Tužioci su okrivili šestoricu oficira za pokušaj ometanja francuskih izbora 2017. godine pokretanjem akcije “hakovanja i curenja” radi diskreditacije Emanuela Makrona. Oni su takođe optuženi za podvodni napad na međunarodne i britanske organizacije zbog istrage trovanja Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji. Među optuženim hakerima su Jurij Andrijenko, Sergej Detistov, Pavel Frolov i Anatolij Kovalev. Naročito je Kovalev optužen, jer je bio deo ruskih hakera koji su uticali na predsedničke izbore 2016. godine.

Pročitajte i:  Google poklanja 10.000 sigurnosnih ključeva

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: