ERP 2024

SAD poziva stručnjake da pomognu u rešavanju generativnih rizika od veštačke inteligencije

NIST pokreće javnu radnu grupu fokusiranu na generativnu tehnologiju veštačke inteligencije.

PCPress.rs Image

Rizici, uticaj, izazovi

Vlada SAD traži od kvalifikovanih članova pomoć u pronalaženju kako iskoristiti prilike i prevazići izazove povezane sa generativnom veštačkom inteligencijom. Gina Raimondo, američka sekretarka za trgovinu, objavila je da Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) pokreće javnu radnu grupu za AI tehnologije. Grupa će pomoći agenciji da razvije ključne smernice koje organizacije mogu da prate kako bi se pozabavile rizicima koje donosi generativna AI tehnologija.

Prema izveštajima agencije, grupa će biti sastavljena od volontera sa tehničkom ekspertizom iz privatnog i javnog sektora. Oni će raditi zajedno preko kolaborativnog online radnog prostora. Za početak, grupa će prikupiti podatke o tome kako će NIST AI okvir za upravljanje rizikom „bolje upravljati rizicima za pojedince, organizacije i društvo povezanim sa veštačkom inteligencijom“. Takođe, govoriće se o tome kako će se okvir koristi za podršku i razvoju generativne AI tehnologije.

Od grupe se očekuje da podrži testove i procene agencije u vezi sa veštačkom inteligencijom. Dugoročni cilj je, istraživanje mogućnosti kako se generativna AI može koristiti za rešavanje najhitnijih pitanja našeg vremena. Kao problemi se navode zdravlje, klimatske promenei životna sredina.

Pročitajte i:  Google ograničava AI Gemini zbog pitanja o globalnim izborima

Gina Raimondo je navela u izjavi:

„Bajden je bio jasan. Moramo da radimo na iskorištavanju ogromnog potencijala dok upravljamo rizicima koje AI predstavlja za ekonomiju, nacionalnu bezbednost i društvo. Nedavno objavljeni NIST AI Okvir za upravljanje rizikom može da pomogne u minimiziranju potencijalne štete od generativnih AI tehnologija. Nadovezujući se na okvir, ova nova javna radna grupa će pomoći da se obezbede suštinske smernice. Smernice će biti usmerene na one organizacije koje razvijaju, primenjuju i koriste generativnu veštačku inteligenciju i imaju odgovornost da obezbede njenu verodostojnost.”

Vlada se trudi da održi korak sa brzim razvojem generativne AI tehnologije. U aprilu, Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije zatražila javne komentare o mogućim propisima koji bi kreatore veštačke inteligencije pozivali na odgovornost. Bela kuća je takođe pozvala američke radnike da objave kako se automatizovani alati koriste na njihovim radnim mestima. U junu, članovi kongresa Ted Lieu i Ken Buck uveli su zakon koji će kreirati komisiju od 20 osoba. Komisja će proučavati načine za „umanjivanje rizika i moguće štete“ od AI. U isto vreme će „štititi“ američku poziciju kao globalne tehnološke sile.

Pročitajte i:  BIZIT Plus Seminar: Dostizanje novih visina u procesu prodaje sa AI

Zakon je usledio nakon što je potpredsednik i predsednik Microsoft-a Brad Smith govorio u Vašingtonu i pozvao američku saveznu vladu da osnuje novu agenciju koja je fokusirana na regulisanje veštačke inteligencije.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,