Windows 11 preview dodaje bolju podršku za passkey, vraća promene u File Explorer-u

Ovonedeljni Dev Channel Windows Insider Preview build za Windows 11 dodaje još pregršt korisnih i/ili zanimljivih poboljšanja, pre svega bolju podršku za standard lozinke iza kojeg se trenutno udružuju Microsoft, Google, Apple i drugi.

PCPress.rs Image

Odbijanje korisnika odvraća Microsoft od čak i malih promena u drevnim Windows menijima

Iako Microsoft Edge browser već neko vreme podržava pristupne ključeve (passkeys), ovonedeljna verzija Insajdera proširuje podršku na „bilo koju aplikaciju ili veb lokaciju koja podržava pristupne ključeve“, koja može da koristi ugrađenu Windows Hello autentifikaciju (bilo putem PIN-a, čitača otiska prsta ili skeniranja lica) da biste se prijavili bez potrebe za unosom lozinke. Takođe možete pogledati kompletnu listu pristupnih ključeva koji su kreirani na vašem uređaju i izbrisati pojedinačne pristupne ključeve ako više ne želite da ih koristite.

Ako vaš browser izvorno podržava pristupne ključeve i ima sopstveni korisnički interfejs za rukovanje njima, moraćete da izaberete “Windows Hello or external security key” da biste umesto toga koristili ugrađeni Windows korisnički interfejs.

Pročitajte i:  PC Press video: Korisnik ne želi da kupi vaš proizvod već rešenje za svoj problem!, Miroslav Varga

Nova verzija Insajder bilda takođe dodaje podršku za Unicode 15 emotikone, nekoliko promena u podešavanjima vremenske zone zasnovane na lokaciji Windows i pregršt ispravki. Ali posebno za ljude koji su se žalili na prošlonedeljnu verziju Insajder bilda, Microsoft je poništio predložene promene koje bi uklonile nekoliko relativno nejasnih podešavanja iz prozora Folder Options u File Explorer-u.

„Kao što je normalno za Dev Channel, često ćemo isprobavati stvari i dobijati povratne informacije i prilagođavati se na osnovu povratnih informacija koje dobijemo“, napisali su Microsoft-ovi Amanda Langovski i Brandon LeBlanc u postu u kojem su detaljno opisane promene u novoj verziji.

Mešavina različitih stilova menija je dugogodišnja pritužba na Windows – Windows 11 je prešao dug put ka tome da interfejs postane moderniji i konzistentniji na površini, ali morate samo da prođete sloj ili dva duboko na mnogo mesta pre nego što naletite na neki stari meni koji u suštini izgleda na isti način kao u Windows-u 95. Ali kada Microsoft pokuša da promeni ili ukloni neke od ovih elemenata, to uvek izaziva reakciju nekolicine korisnika koji očigledno smatraju da su ova podešavanja neophodna. To je jedan od razloga zašto Windows 11 i dalje uključuje sve stavke Control Panel-a iz vremena Windows XP i Vista, iako aplikacija Settings može da obavlja većinu istih funkcija.

Pročitajte i:  Setapp otvara prodavnicu iOS aplikacija

Izvor: Arstechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,