PC Press Studio

SAD preuzele prvo mesto Japanu na listi Top500 Super Computers

Sjedinjene Države su na vrhu sveta superkompjutera na Top500 rang listi najmoćnijih sistema. Frontier sistem iz Nacionalne laboratorije Oak Ridž koji radi na AMD EPIC procesorima zauzeo je prvo mesto od prošlogodišnjeg šampiona, japanskog ARM A64X Fugaku sistema. Još uvek je u procesu integracije i testiranja u Tenesiju, ali će na kraju njime upravljati američko vazduhoplovstvo i američko Ministarstvo energetike.

PCPress.rs Image

Frontier duplo bolji od sledećeg na listi

Frontier, koju pokreće Hewlett Packard Enterprise (HPE) Cray platforma, takođe je bila najbolja mašina sa velikom razlikom. To je prvi pravi egzaskalni sistem, koji je dostigao maksimum od 1,1 eksaflopsa na Linmark merilu. Fugaku je, u međuvremenu, uspeo manje od polovine toga sa 442 petaflopsa, što je i dalje bilo dovoljno da zadrži prvo mesto u prethodne dve godine.

Frontier je takođe bio najefikasniji superkompjuter. Radeći na samo 52,23 gigaflopsa po vatu, pobedio je japanski MN-3 sistem i osvojio prvo mesto na Green500 listi.  Ostale mašine u TOP10 uključuju još jedan HPE Cray sistem instaliran u EuroHPC u Finskoj (151,9 petaflopsa), IBM-ov sistem Summit koji koristi 22-jezgarne Power CPU-e i NVIDIA Tesla V100 GPU-ove (148,8 petaflopsa) i Sierra Lorensa Livermora, malu verzija Summit-a koja je dostigla 94,6 pflop/s.

Kina je zauzela dva prva mesta sa svojim Sunway TaihuLight iz Nacionalnog istraživačkog centra za paralelno računarsko inženjerstvo i tehnologiju i Tianhe-2A koji je izgradio Kineski Nacionalni univerzitet za odbrambenu tehnologiju. Međutim, priča se da Kina već ima najmanje dva sistema eksaskala na novim Sunway Oceanlite i Tianhe-3 sistemima. Međutim, zbog trenutnog stanja politike poluprovodnika, Kina navodno ne otkriva nikakva nova merila ili važan napredak.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: