Šest Microsoft Edge prečica koje trebate da isprobate

Ovih dana više nego verovatno provodite više vremena u svom web pretraživaču. Dobra vest je da, baš kao i prečice na tastaturi koje možete da koristite na Windows-u ili MacOS-u, postoji nekoliko prečica koje se mogu pokazati korisnim u web pretraživaču Microsoft Edge.

PCPress.rs Image

Ove prečice mogu da vas poštede potrebe da pomerate miš po web pretraživaču. Postoji ukupno šest koji nam se zaista dopadaju, uključujući uređivanje URL-a, dolazak do menija podešavanja, zatvaranje kartica i još mnogo toga. Evo dubljeg pogleda na šest prečica koje zaista morate da isprobate.

Na vrhu naše liste nalazi se prečica za uređivanje URL adrese. Ovo je najčešći zadatak u web pretraživaču, a za neke i najbolniji. U zavisnosti od toga gde se nalazite na određenoj veb stranici, potrebno je da skrolujete sve do vrha Microsoft Edge-a da biste promenili URL ili nalepili novi.

Pa, ako pritisnete dugme Alt + D na tastaturi, moći ćete da izaberete URL u traci za adresu za uređivanje. Kada izaberete, možete da unesete URL na koji želite da idete i pritisnete Enter. Nije potrebno prelazak mišem!

Pročitajte i:  Koliko košta AI superkompjuter?

Alt +E da biste došli do menija Podešavanja

PCPress.rs Image

Sledeće je prečica za drugi deo Microsoft Edge-a kojem se često pristupa — meni podešavanja. Pomoću prečice Alt + E možete da pozovete ovaj meni u bilo kom trenutku, na bilo kojoj veb stranici. Zatim možete da koristite dugmad sa strelicama na tastaturi da biste se kretali po meniju podešavanja, čak i bez dodirivanja miša.

Ctrl + Tab za prebacivanje između otvorenih kartica

Da li je mnogo kartica otvoreno u Microsoft Edge-u? Crtl + Tab će vam omogućiti da prelazite između sledeće kartice u Microsoft Edge-u koja se nalazi pored vaše trenutne kartice. To je povezano sa Ctrl + Shift + Tab, što vam omogućava da pređete na prethodnu karticu. Tu je i Ctrl + 1, 2, 3, koji se može koristiti za prelazak na određenu karticu u Microsoft Edge-u. Poslednji od njih je Crtl + 9, koji će vas odvesti do poslednje kartice Microsoft Edge.

Ctrl + M da biste isključili karticu

Ako puštate video u pozadini dok radite ili radite nešto drugo, možda ćete želeti da ga isključite u jednom trenutku. Samo dodirnite tastere Ctrl i M na tastaturi i zvuk koji se reprodukuje sa kartice će biti utišan. Nisu potrebni dodatni klikovi.

Pročitajte i:  Microsoft: „Ruski hakeri i dalje napadaju naše sisteme“

Ctrl + J za otvaranje preuzimanja

Treba da pronađete tu datoteku koju ste preuzeli? Ako želite da uštedite vreme i ne morate da kliknete do kraja, dodirnite tastere Ctrl i J na tastaturi. Ovo otvara padajući meni za preuzimanje u pregledaču. Možete čak i da se krećete pomoću tastature, gde će vas klik na Enter odvesti do te određene datoteke na listi.

Ctrl + Shift + M da biste promenili profile

PCPress.rs Image

Poslednja na listi je prečica za prebacivanje profila u Microsoft Edge-u. Profili su koristan način da odvojite svoj posao i školski život u veb pretraživaču, a između profila obično možete da prelazite dodirom na ikonu profila. Pa, sa prečicom Ctrl + Shift + M, više ne morate da idete tamo. Samo pritisnite te tastere na tastaturi i koristite tastere sa strelicama da izaberete profil i spremni ste.

Izvor: digitaltrends

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,