BIZIT plus

SAD zabranjuju proizvođačima čipova iz zakona CHIPS širenje u Kini

Proizvođači čipova će takođe morati da obezbede pristupačnu brigu za decu radnika.

PCPress.rs Image

Zabrana saradnje sa Kinom

Proizvođači čipova koji se nadaju da će iskoristiti program subvencija za proizvodnju poluprovodnika Bajdenove administracije vredan 39 milijardi dolara moraće da potpišu sporazume u kojima obećavaju da neće proširiti proizvodne kapacitete u Kini. Taj uslov je bio među pregršt uslova u vezi finansiranja. Kongres je prošlog jula usvojio budžet od 280 milijardi dolara. Zatiim je izdvojio 52 milijarde dolara poreskih kredita za finansiranje američkih firmi koje se bave poluprovodnicima. Na taj način SAD žele da prošire domaću proizvodnju.

„Kompanije će morati da sklope sporazum kojim se ograničava njihova sposobnost da prošire proizvodne kapacitete poluprovodnika u stranim zemljama tokom perioda od 10 godina nakon što dobiju novac“, rekla je sekretarka za trgovinu Gina Raimondo. Ona nije imenovala Kinu. Međutim, sugerisla je da Kina među državama koje američka vlada smatra „zabrinjavajućom stranom zemljom“.

Pored toga, Raimondo-ova je rekla da kompanije koje budu korisnici Zakona o čipovoma ne mogu „svesno da učestvuju u bilo kakvom zajedničkom istraživanju ili licenciranju tehnologije sa stranim entitetom od interesa koji uključuje osetljive tehnologije ili proizvode“. To je uslov koji je verovatno osmišljen da obeshrabri domaće firme da potpišu sporazume poput onog koji je Ford nedavno najavio sa kineskim CATL-om.

“Takođe, želim da naglasim da se sredstva iz zakona CHIPS ne mogu trošiti na otkup akcija”, rekla je Raimondo-va.

„Ovde se radi o ulaganju u našu nacionalnu bezbednost a ne omogućavanju kompanijama da koriste naš novac za povećanje profita. Ministarstvo trgovine će takođe zahtevati od kompanija koje se prijave za više od 150 miliona dolara da navedu kako planiraju da obezbede pristupačnu brigu za decu radnika, rekla je Raimondo-va. Takođe, u nekim slučajevima, može se zahtevati od kompanija da vrate deo novca koji dobiju ako ostvare višak profita.

Pročitajte i:  TikTok kreatori upozoravaju na ekonomski uticaj zabrane

Izvor: Engadget

Facebook komentari: