NIS: Robotizacija poslovnih aktivnosti

Robotizacija… nekada deo naučne fantastike, danas se stavlja praktično u strateški fokus svih kompanija koje žele dodatno da unaprede efikasnost poslovanja i konkurentnost na tržištu.

PCPress.rs Image

Koliko god se smatralo da su procesi robotizacije još pod okriljem sci-fi domena, čini se da oni uspešno „osvajaju” sve veći broj industrija, počev od zdravstva, bankarstva, proizvodnje, maloprodaje, telekomunikacija. Svoje mesto sektor robotske automatizacije procesa nalazi na svim listama top-tech brendova za 2023. godinu, a raspon primene je širok – od automatizovanih e-poruka, obrade zahteva, do pojednostavljenja tokova procesa ili poslovnih operacija.

Šta je RPA?

Robotic Process Automation ili Robotizacija poslovnih procesa (RPA) je način automatizacije poslovnih aktivnosti koji omogućuje kompanijama da automatizuju i ubrzaju određene poslovne procese, uz oslobađanje zaposlenih za kreativnije zadatke. Prednosti primene RPA su mnogobrojne – od poboljšanja kvaliteta, preciznosti i tačnosti izvršenja zadataka do znatnih ušteda novca, ali i vremena utrošenog na obavljanje procesa i potencijalno ispravljanje grešaka koje se događaju kao posledica ljudskog faktora.

PCPress.rs Image

Robotizacija poslovnih procesa danas je jedan od najbrže rastućih sektora koji nije zaobišao ni „najtvrđe” tržišne igrače, pa tako i naftaši, koji se tradicionalno smatraju konzervativnom industrijskom granom, uveliko primenjuju sve dobre strane ove aktivnosti. Naftne kompanije su više nego zainteresovane da uz pomoć RPA doprinesu optimizaciji biznis procesa, ali i automatizaciji aktivnosti koje su bazirane na standardnim nepromenjivim pravilima. Izuzetak nije ni domaći NIS, koji je od 2020. do danas robotizovao više od 20 biznis procesa.

Pročitajte i:  OpenAI: Dan kada su roboti počeli da uče kao ljudi

Izazov za mlade – kako kreirati robota

„NIS je pre dve godine započeo rad na aktivnostima na robotizaciji poslovnih aktivnosti koje bi u budućnosti doprinele povećanju efikasnosti zaposlenih, bržem izvršenju aktivnosti, ali i omogućile više vremena zaposlenima za bavljenje kreativnijim i produktivnijim poslovima. Ove izmene povećavaju zadovoljstvo zaposlenih, tačnost i kvalitet procesa, te smanjuju broj grešaka pri izvršavanju procesa”, navode u NIS-u.

Budući da je robotizacija uzela maha u domaćoj naftnoj kompaniji, u NIS-u najavljuju proširenje tima koji se bavi ovim procesom. Reč je o mladim i perspektivnim studentima koji su zainteresovani za rad u IT sektoru.

PCPress.rs Image

„Nedavno smo završili konkurs u okviru kog smo pozvali sve zainteresovane studente tehničkih i računarskih fakulteta, kao i studente završnih godina viših škola tehničkog i računarskog usmerenja, koji su spremni da učestvuju u svojevrsnom izazovu i kreiraju robota, te time doprinesu automatizaciji poslovnih procesa u NIS-u. Nakon završenih testiranja iz oblasti IT i programiranja, biće odabrano pet studenata koji od sredine marta počinju rad na projektu. Želja nam je da upravo ovi mladi ljudi kroz sinergiju sopstvene vizije i novih ideja doprinesu sve većoj implementaciji RPA u biznis segmente, čime ćemo ubrzati realizaciju poslovnih aktivnosti na svim nivoima u kompaniji”, ističu u NIS-u.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

Pored rada na izazovnom projektu, od značaja za studente je i njegova fleksibilnost, jer će im biti omogućeno da rad usklade sa obavezama na fakultetu, da rade od kuće ili po potrebi i u dogovoru sa svojim mentorom imaju kraći radni dan. Kako kažu u našoj vodećoj naftnoj kompaniji, ovo je odlična šansa za sve mlade koji sebe u budućnosti vide na nekoj od RPA pozicija jer je nakon završetka projekta otvorena i mogućnost zaposlenja u kompaniji ukoliko za to postoji obostrana zainteresovanost i otvorene pozicije za RPA programere u NIS-u.

Korisna adresa: nis.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,