Šahovski velemajstor Kasparov o robotu koji ga je pobedio pre 23 godine

Deep Blue AI kompanije IBM je još pre pojave mašinskog učenja uspeo da dobije šahovsku partiju protiv velemajstora Garry Kasparova, i te 1997. godine inspirisao mnoge teorije zavere, budući da je pobeda iznenadila ne samo obične ljubitelje šaha, već i eksperte.

PCPress.rs Image

U intervjuu za Wired Kasparov je nedavno govorio i o ovom slučaju, te o tome kako je prihvatio poraz. „Pomirio sam se sa tim,“ rekao je Kasparov. „Meč na kraju nije bio poraz već blagoslov, a zbog toga što sam postao deo nečega veoma važnog. Pre 22 godine sam mislio drugačije, ali sam u međuvremenu shvatio da svi ponekad gubimo, i da je važno kako se nosimo sa tim negativnim iskustvima“.

PCPress.rs Image

Kasparov je tako postao prvi čovek kojeg je kompjuter porazio na polju na kojem je najuspešniji, a AI je od tada još napredovao, pa danas i pametni telefoni poseduju snagu koju je pre 23 godine imao Deep Blue. Moderne mašine istražuju i uče igru i samostalno, pa je, na primer, AlphaZero – program koji je  DeepMind predstavio 2017. godine – samostalno naučio da šah igra kao velemajstor, i u procesu otkrio i nove pristupe igri koji su zadivili i šahovske eksperte.

Pročitajte i:  Roboti mogu da uče kao ljudi zahvaljujući OpenAI spinoff-u

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,