Sakupljanje e-otpada u Petoj beogradskoj gimnaziji

PCPress.rs ImageKompanija SET i Peta beogradska gimnazija, uz podršku Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, grada Beograda i opštine Palilula organizuju akciju prikupljanja elektronskog i električnog otpada.

Akcija nazvana “Reciklaža nije blamaža – recikliraj za sebe, za Beograd i za svet” počinje 26. januara u 13h, na Svetski dan edukacije mladih o životnoj sredini, u prostorijama Pete beogradske gimnazije i trajaće do sredine juna 2009. godine.

Tokom ove akcije učenici Pete beogradske gimnazije će prikupljati elektronski i električni otpad, koji će zatim sortirati i ubacivati u specijalne kontejnere za skladištenje e-otpada, postavljene na svakom spratu gimnazije.

Na kraju školske godine, kompanija SET će nagraditi odeljenja i pojedince koji budu najvredniji u sakupljanju.

Jedan od idejnih tvoraca ove akcije, prof. dr Šimon Đarmati, izrazio je zadovoljstvo što je ova zamisao o reciklaži naišla na lep prijem i izrazio nadu da će ona pokrenuti sve škole, ne samo na teritoriji Palilule da daju svoj doprinos očuvanju životne sredine.

“Cilj ove akcije je edukacija mladih ljudi o značaju reciklaže, kao i o tome koliko je štetan e-otpad kada se nepropisno odlaže. Drago nam je što je baš naša gimnazija pionir u ovom važnom projektu”, rekao je Savić Minić, direktor Pete beogradske gimnazije.

Pročitajte i:  Ogromna većina kompanija je spremna da plati otkupninu nakon ransomware napada

“Ovaj projekat biće zvanični pretstavnik Srbije na Earth Day Networku. EDN je internacionalna mreža koja broji preko 17.000 organizacija u 174 zemlje a ova akcija je, za sada, jedini predstavnik Srbije”, dodao je Nebojša Vraneš, direktor kompanije SET.

Strategija ekološke trgovine je kompanija koja je prva u Srbiji imala postrojenje za reciklažu elektronske i električne opreme. Formiranju i pokretanju pogona za reciklažu prethodilo je opsežno istraživanje Instituta “Mihailo Pupin”, dok je oprema za reciklažu bazirana na zero-waste tehnologiji nabavljena iz Nemačke i po svojim performansama odgovara svim evropskim standardima.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,