Samsung i Huawei drže trećinu globalnog tržišta telefona

Istraživanje koje je sproveo Gartner ukazuje da prodaja telefona lagano ali sigurno opada. U odnosu na isti period prošle godine prodato je 1.7 odsto manje telefona (368 miliona, u odnosu na 374 miliona). Među velikim proizvođačima, Huawei i Samsung su imali najveći rast, tako da su njihovi modeli dostigli čak trećinu od ukupne globalne prodaje telefona.

PCPress.rs Image

Iako su sankcije američke Vlade uticale na smanjenje tražnje za Huawei telefonima globalno, to je anulirano ogromnim rastom prodaje u Kini, u odnosu na Q1 2019. godine. Samsung je u Q2 prodao 75 miliona telefona i njegov udeo na tržištu je bio 20.4 odsto. Tome je najviše doprinela Galaxy A serija, dok je prodaja flagship modela Galaxy S10 u padu. Prodaja iPhone-a je takođe u padu (13.8 odsto) u odnosu na isti period prošle godine, tako da sa 38 miliona prodatih telefona zauzima 10.5 odsto tržišta (prošle godine u isto vreme držali su 11.9 odsto tržišta).

Prodaja Apple telefona u Kini je u tom periodu pala za 14 odsto (5.7 miliona), dok je istovremeno prodaja Huawei modela porasla za čak 31 odsto (37.3 miliona telefona). To se pripisuje delimično patriotskim razlozima, ali i naprednim tehnologijama ugrađenim u Huawei telefone. Na globalnom nivou, Huawei je zauzeo 15.8 odsto tržišta u drugom kvartalu, što je povećanje od 2.5% u odnosu na prošlu godinu.

Pročitajte i:  Apple prototipi sklopivih ekrana nisu prošli testiranje

PCPress.rs Image

Gartner predviđa da će se trend opadanja prodaje telefona zadržati do kraja godine, do kada se očekuje da će ukupan broj prodatih jedinica biti oko 1.5 milijardi. Posebno se oseća pad prodaje telefona premium klase, pa je vidljiv trend prebacivanja naprednih kamera i velikih baterija u srednji segment tržišta.

Izvor: Venture Beat

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,