Slučaj Minecraft: Kad igrači koriste prljave poteze

YouTube je sredinom avgusta podneo tužbu protiv jednog muškarca iz Nebraske, a zbog toga što je prekršio pravila platforme, te druge korisnike lažno optuživao za kršenje autorskih prava.

PCPress.rs Image

Prema onome što stoji u optužbi Christopher Brady je za kršenje autorskih prava optužio čak tri “Minecraft” streamera, te nakon toga pokušao da im iznudi novac, a na adresu jednog od njih poslao i specijalnu policijsku jedinicu, što je nepopularan potez koji je dobio ime „swatting“. Naime, radi se o zlostavljanju, te kršenju zakona, a u slučajevima kada osobe koje nekome žele da se osvete kontaktiraju hitne službe i prijave da je neki ozbiljan zločin u toku.

Brady je prvo YouTube-u svoje žrtve prijavljivao za kršenje autorskih prava, te ih ucenjivao za iznenađujuće male sume novca koje su se kretale od 75 do 300 dolara u Bitkoinima. Kada je jedna od žrtava podnela kontra-pritužbu i zahtevala da joj se vrate uklonjeni sadržaji, YouTube je tražio pravo ime i adresu koji su nakon toga prosleđeni Bradiju, što je standardna procedura u slučaju kršenja autorskih prava, a kako bi oštećeni mogao da podnese tužbu.

Pročitajte i:  Televizija na naočarima za sunce

U roku od nedelju dana Minecraft streamer čiji su podaci prosleđeni Bradiju objavio je na svom Twitter nalogu da je bio žrtva „swatting-a,“ te se sumnja da je za to kriv upravo Brady, koji će nakon tužbe oštećenima morati da plati daleko više nego što je planirao da stekne od svojih malicioznih radnji.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,