Samsung i Sony stvaraju novu poslovnu alijansu u oblasti LCD panela

x22026_01_samsung_to_acquire_sony_s_shares_in_s_lcd_enter_a_new_strategic_alliance_jpg_pagespeed_ic_VwWYpdNo3f Kompanija Samsung Electronics Ltd. i korporacija Sony, objavile su da su dve kompanije potpisale sporazume o promeni sadašnjeg poslovnog odnosa u oblasti LCD panela.

Prema tom sporazumu, Samsung će otkupiti sve deonice kompanije Sony u korporaciji S-LCD, a ove dve kompanije pokreću zajednički poslovni poduhvat u proizvodnji LCD panela. Time S-LCD prelazi u isključivo vlasništvo Samsunga. Kao naknadu za transfer deonica, Samsung će platiti kompaniji Sony gotovinsku naknadu od oko 1.08 triliona južnokorejskih vona. Dve kompanije su istovremeno sklopile novi strateški dogovor za snabdevanje i kupovinu LCD panela sa ciljem uvećanja konkurentnosti obe kompanije. Ovaj sporazum takođe omogućava kompanijama Samsung i Sony da nastave zajedničke napore na planu projektovanja u okviru tehnologije LCD panela.

Što se tiče kompanije Sony, ova transakcija će joj omogućiti da monetizuje svoje deonice u korporaciji S-LCD, sa istovremenim ciljem da se obezbedi fleksibilno i stalno snabdevanje LCD panelima od Samsunga, po tržišnim cenama, a bez odgovornosti i troškova upravljanja proizvodnim pogonom. Sa potpunim vlasništvom korporacije S-LCD, Samsung očekuje veću fleksibilnost, brzinu i efikasnost kako u proizvodnji panela tako i u poslovnim aktivnostima.

Pročitajte i:  Galaxy Watch4 i Galaxy Watch4 Classic: Novi doživljaj korišćenja pametnog sata

Od svog osnivanja u aprilu 2004. godine, korporacija S-LCD je neprestano isporučivala napredne LCD panele konkurentnih cena obema svojim kompanijama-osnivačima, doprinoseći ekspanziji njihovih poslovnih poduhvata u TV sektoru, i isporučivala LCD televizore velikog formata čitavom tržištu. Međutim, sada su se uslovi na tržištu LCD panela i televizora promenili. Kako bi uspešno odgovorile takvim izazovnim uslovima i ojačale svoju konkurentnost na tržištu, dve kompanije su se složile da stvore novu poslovnu alijansu u oblasti LCD panela.

Planirano je da se prenos deonica i isplata okončaju do kraja januara 2012, nakon dobijanja potrebnih odobrenja regulatornih vlasti.

Izvor: Samsung

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,