Računari i Galaksija

Samsung obećava bezbedniji Tizen

Posle godinu dana ranjivosti pametnih televizora koju su poneki zlonamerni korisnici iskorišćavali, Samsung prelazi u ofanzivu i obaćava da će modele pametnih televizora za 2016. godinu biti mnogo teže hakovati

gaia

U kompaniji su razvili bezbednosni sitem nazvan Gaia, od koga očekuju da radi otprilike isto ono što Knox radi na telefonima. Na primer, podatke o svojoj kreditnoj kartici možete da zaključate PIN-om, podaci koji izlaze iz televizora će biti kriptovani, a biće ugrađen i sopstveni anti-malware sistem. Osim toga, u televizore će se ugrađivati i čipovi za hardvesku enkripciju – tako da će hakeri imati mnogo više problema ako pokušaju da pristupe mikrofonu na vašem pametnom televizoru, ili kameri ako je imate. Sa idejom da nadoknadi dosadašnje nepredviđene gubitke u profitu, Samsung mnogo ulaže u “internet stvari”, u kojem pametni televizori imaju centralno mesto. U komapniji smatraju da će se korisnicima svideti ideja da iz fotelje upravljaju osvetljenjem, grejanjem ili garažnim vratima, bez prekida u gldanju omiljene serije na TV-u. Ako bi u takvom konteksu pametni televizori došli na loš glas, kao nešto se lako hakuje, Samsung bi izgubio ogroman deo tržišta.

Pročitajte i:  Samsung dodaje praćenje lekova u svoju Health aplikaciju

Ove teme su dobile na značaju pre nekih godinu dana, kada se otkrilo da operativni sistemi u televizorima vode prilično opuštenu bezbednosnu politiku. Istraživači koji se bave pitanjem bezbednosti podataka na internetu utvrdili su da televizori ne obraćaju mnogo pažnje na proveru servera na koje šalju podatke – a budući da televizori prate navike korisnika i obično ostavljaju uključen mikrofon na televizoru, gomila podataka lako je mogla da završi na pogrešnom mestu. Samsung je rešio da tome stane na put; nadamo se da će i drugi proizvođači krenuti tim putem.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,