BIZIT plus

Samsung objavio kada želi da počne proizvodnju 1.4 nm čipova

Najnapredniji čipovi danas se prave u 3 nm tehnologiji i tek nekoliko kompanija je sposobno da ih proizvede. Najveći proizvođač je TSMC, dok se Samsung na ovom polju nalazi na drugom mestu. Ipak, ova južnokorejska kompanija ne miri se sa tom pozicijom i želi da postane lider, a da bi to uspela mora da ponudi nešto još bolje. To bi mogao da bude 1.4 nm proces proizvodnje, za koji Samsung navodi da će obezbediti značajno povećanje snage i efikasnosti procesora.

PCPress.rs Image

Jeong Gi-Tae, potpredsednik Samsung Foundry, objavio je roadmap, odnosno želje Samsung-a da unapredi svoje proizvodne procese. Trenutno se u njihovim fabrikama uglavnom proizvode 5 nm čipovi (poznat i kao SF5 proizvodni proces). Moguća je i proizvodnja 4 nm i 3 nm čipova, ali za sada, Samsung ovu tehnologiju nudi samo za nezahtevne embeded sisteme. Plan je da se sledeće godine unapredi SF3 platforma, koja će kupcima obezbediti veći raspon 3 nm čipova. Ipak, to ne znači da će se ti čipovi pojaviti u prodaji tokom 2024. godine. Postoje naznake da će Google-ov Tensor G4 čip za 2024. godinu biti zasnovan na Samsung-ovoj 4 nm (SF4) tehnologiji proizvodnje.

Pročitajte i:  Galaxy AI dostupan za „probnu vožnju“ korisnika pametnih telefona, kroz osveženu Try Galaxy aplikaciju

Tokom 2025. godine, Samsung planira da unapredi 3 nm proces proizvodnje u SF3P(erformance), optimizovanu verziju 3 nm čipova. Očekuje se da će iste godine svetlost ugledati i prvi 2 nm (SF2) čipovi. Ova generacija čipova bi trebala da unapredi gate-all-arround (GAA) tranzistore, što je po izveštajima ključna stvar za povećanje gustine tranzistora. Zahvaljujući ovoj tehnologiji, očekuje se da će Samsung biti spreman da 2027. godine pređe na 1.4 nm (SF1.4) proces proizvodnje. Ovi čipovi će biti manji jer će omogućiti povećanje broja GAA mikro-listova sa tri na četiri. Više ovih listova po tranzistoru, obezbediće bolji protok energije i veću brzinu rada. Ovakav dizajn smanjiće i „curenje“ energije, pa će biti i efikasniji u radu.

Istovremeno, time bi bio dostignut i teoretski limit silikonskih procesora, jer bi jedan tranzistor bio veličine samo tri atoma silikona.

Izvor: ExtremeTech

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,