Samsung postao najveći proizvođač čipova na svetu

Intel je decenijama dominirao procesorskim delom industrije, da bi 2017. godine svoj tron prepustio kompaniji Samsung, a nakon objavljivanja godišnjih finansijskih izveštaja.

PCPress.rs Image

Prema onome što se pisalo na Bloomberg-u, ovu promenu na skali moći signalizirali su podaci po kojima je Intel tokom prošle godine ostvario zaradu od 62,8 milijardi dolara, dok je Samsung-ov odeljak za proizvodnju čipova zaradio 69,1 milijardu. Ipak, ovi podaci ne mogu da se iskoriste kao jedini dokaz za promene o kojima se govori, budući da se Intel koncentriše na x86 procesore, te na tom polju nema konkurenciju, dok su Samsung-ovi glavni proizvodi memorijske prirode, te se fokusiraju na stvari poput flash memorija. Ipak, ako se sudi samo prema ciframa, te godišnjim zaradama, Samsung-ov deo posla je sada veći i snažniji. Pored finansijskog dela, tu je i činjenica da će Samsung-ovi memorijski proizvodi u budućnosti imati daleko veći značaj od Intel-ovih tradicionalnih CPU-ova. Tako je danas već skoro nemoguće pronaći pametni telefon ili tablet koji u svom sastavu nemaju RAM iz Samsung-a, a kompanija već upravlja i trećinom SSD tržišta.

Pročitajte i:  Veštačka inteligencija u fokusu: promovisana nova linija inovativnih kućnih aparata, televizora i pametnih zvučnika kompanije Samsung

Važno je da se napomene da je uprkos tome što je Samsung jedan od najvećih proizvođača TV uređaja , kućnih aparata, ekrana za pametne telefone, te jedan od najvećih prodavaca pametnih telefona, dobar deo, ako ne i najveći, zarade u četvrtom kvartalu prošle godine došao je od proizvodnje komponenti, te dela koji proizvodi DRAM i NAND .

Izvor: The Verge

Facebook komentari: