Samsung u borbi protiv sive ekonomije u Srbiji

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanija Samsung potpisali su Sporazum o saradnji, u cilju zajedničke borbe protiv sive ekonomije. Kao jednu od mera u ovoj borbi, Samsung je razvio android aplikaciju namenjenu tržišnim inspektorima i obezbedio mobilne telefone za inspektore koji će koristiti aplikaciju tokom rada na terenu.

PCPress.rs Image

Korišćenjem aplikacije na terenu, tržišni inspektori biće u mogućnosti da  provere da li je uređaj za srpsko tržište i da li je legalno kupljen. U aplikaciji se nalazi baza sa Samsung IMEI brojevima telefona. IMEI broj je jedinstveni matični broj mobilnog telefona. Skeniranjem ili ručnim unošenjem ovog broja sa transportne kutije, kutije uređaja ili samog uređaja, tržišni inspektor dobija informaciju da li je isti namenjen tržištu Srbije ili ne.

Za potrebe sprovođenja ovog projekta Samsung je obezbedio i mobilne telefone za inspektore. Ujedno, biće organizovane i obuke o korišćenju uređaja i aplikacije. Ova „pilot“ verzija aplikacije biće korišćenja samo za proveru telefona, dok kompanija Samsung radi i na rešenju istog problema sa televizorima.

PCPress.rs Image

Kompanija Samsung posvećena je suzbijanju sive ekonomije, te je aktivno podržala kampanju Nacionalne organizacije potrošača Srbije „Čuvaj se mačke u džaku – kupuj legalno“, sa ciljem edukacije potrošača o posledicama kupovine proizvoda bez garancije od neovlašćenih distributera i online prodavaca i mogućnostima zaštite njihovih prava prilikom ovakvih kupovina. Takođe, ove godine kompanija je podržala i organizovala konferenciju Privreda i javna uprava na istom zadatku: Godina borbe protiv sive ekonomije.

Pročitajte i:  U Samsungu prvi štrajk radnika ikada

U planu je nastavak rada na edukativnim kampanjama kako bi se potrošačima pokazalo da je legalno kupljen proizvod u stvari proizvod kupljen kod ovlašćenog distributera kompanije i poseduje odgovarajući garantni list, koji kupcu obezbeđuje sigurnost proizvoda, kao i servisiranje u ovlašćenom servisu.

Izvor: Samsung

Facebook komentari: