Porsche sprema Taycan seriju električnih automobila

Jedan od najpoznatijih proizvođača sportskih automobila, Porsche, sprema seriju vozila koji će pokretati električni motori. Prema navodima iz kompanije na raspolaganju će biti tri verzije ovih vozila pod zajedničkim imenom Taycan. Ovo ime je odabrano kao zamena za kodno ime „Mission E“ koje se interno upotrebljavalo tokom razvoja ovih vozila. Inače, ono nije slučajno odabrano, jer na turskom jeziku izraz Taycan se u grubom prevodu odnosi na „razigrane mlade konje“ i ukazuje na poznati Porsche-ov logo.

PCPress.rs Image

Osnovni model prvog električnog Prosche-a dobio je naziv jednostavno Taycan, model sa pogonom na četiri točka Taycan 4s, dok premium model nosi ime Taycan Turbo. Termin „turbo“ se najčešće povezuje sa motorima sa internim sagorevanjem, pa to može da stvori zabunu među potencijalnim kupcima Taycan Turbo modela, pošto će u pitanju biti potpuno električno vozilo. Ipak, smatra se da je Porsche ovaj naziv izabrao jer ukazuje na najmoćniju (a samim tim i najskuplju) varijantu vozila u ponudi – što uostalom praktikuje već godinama. Inače, Taycan Turbo će koštati 130.000 USD, dok će Taycan i Taycan 4S biti u istom cenovnom rangu (oko 90.000 USD). To ih čini direktnim konkurentima Teslinim automobilima Model S i X.

Pročitajte i:  Tesla otpušta više od 10 posto svoje radne snage

Domet vozila sa jednim punjenjem biće oko 500 km, a punjenje od samo 15 minuta obezbediće skoro 400 km dodatne autonomije vožnje.

Očekuje se da će se prvi Porsche-ovi električni automobili u prodaji naći krajem 2019. ili početkom 2020. godine.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: