Računari i Galaksija

Samsung želi da otvori novu fabriku u Teksasu

Samsung je službenicima Teksasa tražio milijardu dolara poreskih podsticaja kako bi otvorio svoju fabriku u Ostinu za proizvodnju čipova u vrednosti od 17 milijardi dolara. Kompanija će prema dokumentima koje je podnela, zaposliti 1,800 radnika tokom prvih 10 godina, sa prosečnom platom blizu 66,000 američkih dolara.

samsung otvara novu fabriku u teksasu

Samsung traži prevelike podsticaje za otvaranje fabrike

Kompanija od države Teksas traži stopostotno smanjenje poreza na imovinu u okrugu Travis narednih 20 godina, jer je procenila uštedu od 718 miliona dolara. Takođe, Samsung zahteva smanjenje 50 odsto poreza u gradu Ostinu na 5 godina, sa uštedom od 87 miliona dolara. Iako se ovaj projekat smatra visoko konkurentnim, i dalje postoje nedoumice gde će se fabrika otvoriti. Odlučujući faktor u ovoj odluci mogli bi biti porezi u Teksasu. Ukoliko bi Samsung izabrao Ostin, proširio bi već postojeću fabriku čipova koja je tamo od 1997. godine. Kompanija Samsung je navodno u blizini postojeće fabrike kupila još 257,7 hektara zemlje.

Iako podsticaj koji daju gradovi i države nije redak, Samsung izgleda očekuje prevelike olakšice. Poređenja radi, proizvođač automobila Tesla takođe poseduje fabriku u Ostinu, ali je kompanija dobila oko 60 miliona umanjenja poreza od okruga. Bez obzira što se ove dve kompanije ne mogu porediti zbog razlika u troškovima, broju zaposlenih i platama, stiče se uticaj da Samsung traži mnogo veće beneficije.

Pročitajte i:  Samsung uvodi program samopopravke za preklopne telefone

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: