Pogledajte video o Državnom data centru u Kragujevcu

Državni data centar u Kragujevcu, koji je otvoren i pušten u probni rad u decembru prošle godine, predstavlja najsavremeniji objekat ovog tipa u regionu, namenjen čuvanju podataka i opreme.

PCPress.rs Image

Izgradnja u tri faze

Centar se nalazi na parceli od 4ha i predstavlja kompleks od 2 objekta od ukupno oko 14.000m2 sa predviđenom instalisanom snagom u punom kapacitetu od 14MW i kapacitetom od 1080 REK ormana, koji se izvodi u 3 faze.

Objekat je projektovan i izgrađen po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima i ispunjava najviši standard pouzdanosti od 99,995% – TIER 4. Kragujevac je ispunio najviše kriterijume za izgradnju data centra: pored Univerziteta i autoputa, bilo je potrebno da je na drugoj tektonskoj ploči u odnosu na Beograd, da se proveri stogodišnji plana plavljenja, da se izbegnu koridori redovnih letova aviona, da postoji dovoljna udaljenost od brane, hemijskih postrojenja, aerodroma i vojne industrije, povoljna statistika zemljotresa u prethodnih 100 godina, redundantna telekomunikaciona, energetska i ostala neophodna infrastruktura.

Državni data centar u Kragujevcu predstavlja još jedan snažan impuls daljem razvoju i IT sektora i inovacijama, tehnološkom preporodu i liderstvu Srbije u ovom delu Evrope. Javna uprava, državna uprava i lokalna samouprava, elektronska uprava, samim tim građani i privreda Srbije dobili su moderan infrastrukturni objekat od neprocenjivog značaja za dalji razvoj elektronski usluga i bezbednom čuvanju podataka građana i privrede.

Pročitajte i:  Vertiv rešenja za nadzor kritične infrastrukture

Usluge Državnog data centar, pored državne uprave i lokalne samouprave (Narodna Skupština Republike Srbije i Agencija za lekove medicinska sredstva su prve institucije), koriste i komercijalni korisnici, a deo resursa je dostupan i naučno-tehnološkim parkovima i startapovima. Svoje podatke u ovom objektu skladište i američki IBM i kineski Huawei, kao i brojne domaće IT kompanije koji su već potpisale komercijalne ugovore.

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,