BIZIT plus

Sapphire Radeon RX 6800 Nitro+ u mnogo izdanja

Povratak AMD-a u formu u grafičkoj sferi dobra je vest za ljubitelje Sapphire Technology. Ova kompanija je pripremila veliki broj grafičkih karti baziranih na AMD čipovima.

PCPress.rs Image

Sapphire ima devet različitih Radeon RX 6000 serija kartica

Proizvođač sa sedištem u Hong Kongu, poznat je po proizvodnji visokokvalitetnih grafičkih kartica. S obzirom na to da je Nvidia dominirala poslednjim generacijama, sada je nestrpljiv da se vrati u tržišnu trku nizom najnovije generacije hardvera zasnovan na AMD-ovoj konkurentnoj RDNA 2 arhitekturi. Čak i u ovoj ranoj fazi, Sapphire već ima devet različitih Radeon RX 6000 serija kartica, sa glavnim rešenjima koja spadaju pod kišobran Nitro +. Sapphireova najbolja custom-cooled varijanta pripada teritoriji visokog ranga koju zauzimaju RX 6800 XT i Nvidijin GeForce RTX 3080. Ako ste jedan od retkih srećnika koji uspeju da stave RX 6800 Nitro +, malo je verovatno da ćete ostati razočarani. Sapphireova sposobnost da kreira neke od najsnažnijih grafičkih kartica nije se smanjila tokom godina. Dopašće vam se i izgled kartice, sa srebrnom oblogom koja naglašava crni omotač, elegantnim RGB osvetljenjem i srebrnom metalnom zadnjom pločom koja pruža čvrstinu.

Pročitajte i:  Nvidia i AMD najavljuju rast akcija zbog velike ekspanzije AI

Dimenzije 311 mm x 134 mm x 55 mm, osiguravaju da se kartica lako uklapa u kućište. Usred sklopa nalazi se aluminijumski hladnjak pune dužine, namenski modul za hlađenje sa dvostrukom toplotnom cevi, pričvršćen za memoriju, MOSFET i prigušnice, kao i termalne pločice koje PCB povezuju sa zadnjom pločom. Povrh svega, tu su tri ventilatora, sa nešto manjim centralnim ventilatorom koji se okreće u suprotnom smeru od spoljnog dvojca, navodno za optimalan protok vazduha. Sapphire standardno uključuje dvostruki BIOS, sa unapred podešenim performansama (podrazumevano) i nečujnim režimima, a hardverski switch ima treće podešavanje koje omogućava izbor BIOS-a iz softverskog uslužnog programa Trixx, pružajući korisnicima mogućnost promene BIOS-a.

I na kraju, ali ne najmanje važno, tu je three-pin aRGB header na kraju PCB-a koji otvara put sinhronizovanom osvetljenju sa kompatibilnim hardverom. Snaga se isporučuje preko standardne 8 + 8 konfiguracije, sa oba udubljena konektora lako dostupna zahvaljujući urezu na zadnjoj ploči, a kao što se i očekivalo, Sapphire standardno nudi fabrički overclocking. Uobičajena core frequency penje se sa 2,105MHz na 2,190MHz, što predstavlja blago povećanje od četiri odsto, dok se veliki 16GB GDDR6 okvirni bafer drži referentne brzine od 16Gbps. Šteta je što se i dalje teško dolazi do njih – čini se da su Radeon-i još ređi od GeForce-a.

Pročitajte i:  AMD - pet arhitektura na jednoj ploči

Izvor: Hexus

Facebook komentari: