BIZIT plus

Mozilla uklanja navigaciju Backspace-om u Firefoxu 

Programeri Mozille planiraju da uklone podršku za korišćenje tastera Backspace kao dugmeta Back u Firefoxu.

PCPress.rs Image

Glavni razlog promene – slučajni gubitak podataka

Promena je trenutno aktivna u verziji Firefox Nightly i očekuje se da će biti objavljena u Firefoxu 86, krajem februara 2021. Uklanjanje tastera Backspace kao navigacionog elementa nije iznenađenje – prvi put je predloženo još u julu 2014. godine. U to vreme inženjeri Mozille tvrdili su da mnogi korisnici koji pritisnu taster Backspace nemaju uvek nameru da se vrate na prethodnu stranicu, što bi bio ekvivalent kliku na Back dugme, već to šta će se desiti kada pritisnu backspace, zavisi od toga gde se nalazi kursor. Ako se nalazi u polju za unos teksta, briše znak sa leve strane. Ako nije u polju za unos teksta, onda se dešava isto što bi se desilo kada se klikne na Back dugme.

Na osnovu podataka prikupljanih od 2014, utvrđeno je da je taster Backspace ubedljivo najćešće korišćen shortcut na tastaturi unutar korisničkog interfejsa Firefoxa, sa 40 miliona aktivnih korisnika mesečno koji pritiskaju taster i pokreću Back navigaciju. Ovako veliki broj klikova, naveo je inženjere Mozille da zaključe da su mnogi od njih najverovatnije bili slučajni.

Korisnici Firefoxa imaju dve mogućnosti nakon što ova promena funkcije Backspace postane aktivna u Firefox-u 86 –  da koriste keyboard shortcut ALT + LEFT umesto Backspace ili da podese browser.backspace_action na 0 na about: config sttings panelu, da bi ponovo omogućili podršku za taster Backspace kao dugme Back.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: