Saradnja Kine i 17 država Centralne i Istočne Evrope u oblasti inovacija

Premijer Ana Brnabić poručila je da organizacijom konferencije Kine i 17 država Centralne i Istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija Srbija želi da podrži širu saradnju u regionu i u centralnoj i istočnoj Evropi na temu inovacija, veštačke inteligencije, robotike i digitalizacije, jer je to put za stvaranje „bogatijeg, prosperitetnijeg i zadovolјnijeg društva za sve”. „Najveći rezultat ove konferencije je Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama. Njom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalјa učesnica mehanizma Kine i Centralne i Istočne Evrope”, poručila je Brnabić na otvaranju konferencije.

PCPress.rs Image
Izvor: Tanjug

Brnabić je rekla i da je Kina danas čvorište na kome se u isto vreme može naći „veština majstora, najsofisticiranija robotika i visoko poznavanje računara i razvoja softvera”. „Kineski programeri praktično nemaju premca. WeChat je danas najpouzdanija aplikacija koja može da se koristi na svim mobilnim ekosistemima. Upravo zato danas WeChat može da se koristi i za plaćanje, i za zvanje taksija i rezervisanje restorana”, rekla je Brnabić. Dodala je da je Srbija u “fantastičnoj sinergiji” sa WeChat platformom u „ogromnoj meri” doprinela ekonomskoj saradnji dve zemlje, a pre svega razvoju turizma kroz zajedničku promotivnu kampanju. Navela je i da su inovacije, tehnologija i digitalizacija tema koja je posebno važna za Srbiju i stvari na koje Vlada gleda kao na „ogromnu šansu” za promenu ekonomije kako bi nadoknadili „propušteno vreme i brzo sustigli bogatija društva”.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džigang rekao je da su naučne i tehnološke inovacije već postale svetla tačka u saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Dodao je da su te zemlje već značajan partner Kine u oblasti proizvodnje novih mašina i materijala, kosmonautike i bioinženjeringa. Džigang je naveo kao primer saradnju Kine i Srbije na izgradnji industrijskog parka, Kine i Grčke u najsavremenijoj zaštiti kulturnih dobara, Kine i Rumunije u oblasti poljoprivrede, dok Kina i Mađarska saradjuju u izgradnji laboratorije za neurologiju. Rekao je da se svet suočava sa novim talasom tehnološke revolucije i korenitih promena u proizvodnji zbog čega je potrebno da svi budu spremni da odgovore na razvojne mogućnosti i različite izazove koji su pred civilizacijom.

Nenad Popović, Ministar za nauku i tehnološki razvoj, izjavio je da će ta konferencija doneti nove ideje kako da države učesnice oblikuju svoje inovacione politike jer inovacije podstiču ekonomije i doprinose podizanju kvaliteta života građana. Popović je dodao da će na konferenciji biti usvojena Beogradska deklaracija kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalja u okviru mehanizma Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. Prema njegovim rečima, paralelno sa ministarskom biće održana i privredna konferencija na kojoj će učestvovati više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti. Biće potpisano i 12 sporazuma koji vode univerzitete, kompanije, institucije u novu eru inovacionog partnerstva.

Pročitajte i:  Kina ima najbrži Internet na svetu

Učesnici konferencije prvi put u Srbiji moći će da se uvere u kapacitete 5G tehnologije, koja će biti aktivirana u prostoru hale Beogradskog sajma i da testiraju simulator kretanja brzog voza u različitim vremenskim uslovima.

Izvor: N1

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,