BIZIT plus

Srbija zainteresovana za uvođenje kineske platforme WeChat Pay

Državni sekretar u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je u kineskom Čongđingu sa predstavnicima Tencent Clouda o saradnji u oblasti elektronskog plaćanja i mogućnosti dolaska ove kompanije, koja ima više od dve milijarde korisnika širom sveta, na tržište Srbije, saopštilo je Ministarstvo.

PCPress.rs Image

Na sastanku, tokom drugog “Smart Čajna” sajma, sa generalnim direktorom međunarodnog poslovanja Tencent Clouda Vi Vijem dogovoreni su novi susreti kako bi se detaljnije razmotrile mogućnosti za uvođenje platforme WeChat Pay i eventualne izgradnje data centra u Srbiji, koji bi predstavljao istočnoevropsku okosnicu infrastrukture ovog tehnološkog giganta, navedeno je u saopštenju.

“Pridruživanje Srbije ‘Digitalnom putu svile’ rezultat je čvrstog opredeljenja Vlade Srbije da ne propusti priliku da iskoristi ubrzani tehnološki progres kako bi omogućila svojim građanima kvalitetniji život. Drago nam je što Tencent pokazuje interes da posluje u Srbiji u kojoj su kineske kompanije do sada najviše ulagale u infrastrukturne projekte”, rekla je Matić. Državni sekretar, Tatjana Matić, imala je sastanak i sa predstavnicima kompanije Alibaba i zamenikom gradonačelnika Čongđinga, Ći Кijanom, koji je predložio regionalnu saradnju i formiranje saveza između Čongđinga i nekog od srpskih gradova, saradnju u oblasti poljoprivrede i turizma.

Pročitajte i:  Jedina AR tehnologija za asistenciju na košarkaškom terenu, dolazi iz Srbije

Prethodno je Matić govorila na otvaranju konferencije “Međunarodna saradnja na Digitalnom putu svile”, istakavši da je jačanje digitalnog partnerstva sa Кinom još jedna potvrda potencijala Srbije u globalnim okvirima digitalnih integracija. Podsetila je da je u aprilu ove godine, tokom Drugog Međunarodnog foruma “Pojas i put” u Pekingu, potpisan Plan bilateralne saradnje između vlada Srbije i Кine u okviru inicijative “Pojas i put”, kao i da je tom prilikom potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i kompanije Huawei o razvoju modela Smart City u gradovima i opštinama u Srbiji.

Pridruživanje Srbije ‘Digitalnom putu svile’ rezultat je čvrstog opredeljenja Vlade Srbije da ne propusti priliku da iskoristi ubrzani tehnološki progres kako bi omogućila svojim građanima kvalitetniji život, rekla je Matić

“Učvršćivanje saradnje na planu digitalne ekonomije proističe iz tradicionalnih prijateljskih odnosa naše dve zemlje, ali i ekspanzije naše ukupne ekonomske saradnje poslednjih godina”, rekla je državna sekretarka, preciziravši da je NR Кina najveći spoljnotrgovinski partner Republike Srbije u Aziji.

Izvor: N1

Facebook komentari: