Računari i Galaksija

SatDMS – za sigurnije i pametnije vozne parkove

Kompanija Satwork od 2005. godine znanjem i naprednim idejama svog tima inženjera i programera razvija sopstveni informacioni sistem (SatIRS™) prateći potrebe i zahteve svojih klijenata.

PCPress.rs Image

Maksimalno iskorišćenje transportnih kapaciteta, organizovanje ruta na optimalan način, praćenje i kontrola potrošnje goriva, kvaliteta vožnje, kao i uticaj svih tih parametara ne samo na rezultate poslovanja klijenta nego i na širu društvenu zajednicu, bezbednost učesnika u saobraćaju, zaštitu životne sredine, neki su od izazova sa kojima se Satwork svakodnevno susreće.

Fokus na razumevanje potreba klijenata i kreiranje adekvatnih rešenja i nastojanje da ponuđena rešenja budu jednostavna za korišćenje i prilagođena specifičnostima klijenta, zaokružuje i trud da se pruži dodatna vrednost uz primenu savremenih tehnoloških dostignuća. Specifični zahtevi klijenata uspešno se ispunjavaju s obzirom na to da je Satwork kreator sistema SatIRS™ koji je baza za sve servise koji se nude.

SatDMS™ – Inteligentni nadzor vozača

Korisnici su, u prvom redu, kompanije koje raspolažu velikim flotama vozila, u stalnom traganju za modulima koji će im omogućiti uštede i smanjenje troškova, tako da je imperativ razvoj i ponuda novih sistema i nadogradnja postojećih. Lepeza servisa dopunjena je SatDMS™ sistemom za napredno praćenje vizuelne pažnje vozača.

PCPress.rs Image

SatDMS™ (Satwork Driver Monitoring System) predstavlja inteligentni sistem za nadzor vozača zasnovan na kameri usmerenoj ka licu vozača. Kamera vrši analizu vizuelne pažnje, pruža procenu stanja vozača prema zadatim parametrima u realnom vremenu i, u slučaju da se registruju određeni događaji, automatski upozorava vozača i dispečera.

Radi se o naprednom sigurnosnom sistemu za nadzor vozača koji je dizajniran s namenom da poveća svest o lošim vozačkim navikama i evidentira statistiku vožnje. Svi prikupljeni podaci se šalju na SatIRS sistem i dostupni su korisnicima koji ih dalje upotrebljavaju i analiziraju.

SatDMS™ je zasnovan na komponentama kamere i senzora koji nadziru budnost i pažnju vozača prateći položaj glave vozača, brzinu treptaja oka, vektor pogleda i druge vizuelne atribute kako bi se otkrila smetnja ili bilo kakvi znakovi pospanosti vozača. SatDMS™ će pokrenuti akciju ukoliko se detektuje potencijalna ili neposredna opasna situacija.

Pročitajte i:  Vozila trećeg nivoa autonomije su na putevima 

Podrška za bezbednu vožnju

SatDMS™ sistem za nadzor vozača je „funkcija podrške u vožnji” u cilju izbegavanja saobraćajnih nezgoda i olakšanog i sigurnog stizanja do odredišta. Ako vozač u trenutku ne obraća pažnju na put ispred sebe, SatDMS to registruje kao događaj koji predstavlja potencijalnu opasnost i sistem u realnom vremenu automatski upozorava vozača glasovnim upozorenjem, a dispečer će dobiti na izveštaju fotografiju vozača i tip (vrstu) upozorenja. U zaista ekstremnim situacijama možemo reći da ovaj sistem čuva živote na putu…

PCPress.rs Image

SatDMS izveštaji omogućavaju detaljnu analizu ponašanja vozača u toku vožnje, pojedinačno i na nivou flote i sadrže odgovarajuća upozorenja.

 • Gubitak kontrole (npr. prebrza vožnja za određene uslove).
 • Nedostatak odbrambenih vozačkih veština (npr. nepažnja ili loše upravljanje prostorom).
 • Prepoznavanje ponašanja vozača (npr. eksterna distrakcija / ometanje).
 • Greška u pažnji, iščekivanju ili proceni (npr. pospanost vozača).
 • Greška u upravljanju vozilom (npr. vozač zaspao tokom vožnje).
 • Performanse vozača (loša kontrola ili agresivna vožnja).
 • Opšte nepoštovanje pravila puta.

SatDMS događaji

SatDMS sistem može da registruje različite događaje koji se dele na tri tipa:

 1. Događaji koji se odnose na vizuelnu pažnju – SatDMS™ sistem prati položaj glave, brzinu treptaja, smer pogleda i druge vizuelne atribute kako bi utvrdio da li je vozač fokusiran na put, rasejan ili pospan. Vozač prima upozorenje u realnom vremenu kada se detektuju potencijalno opasne radnje, dok sistem za upravljanje voznim parkom prima prilagođena upozorenja u skladu s njihovim potrebama, omogućavajući optimizaciju i povećavajući efikasnost voznog parka.PCPress.rs Image
 2. Događaji koji se odnose na akcije/radnje – SatDMS™ sistem nadgleda potencijalno opasna i nezakonita ponašanja i šalje upozorenje kada ih detektuje kako bi upozorio vozača da pravovremeno odustane. SatDMS™ omogućava dispečerima voznih parkova da identifikuju probleme koji potencijalno mogu da utiču na zdravlje i bezbednost njihovih zaposlenih i preduzmu odgovarajuće mere njihovo rešavanje i suzbijanje.PCPress.rs Image
 3. Događaji koji se odnose na status vozila – SatDMS™ prati kretanje vozila u realnom vremenu pružajući informaciju o lokaciji vozila, da li se kreću i kojom brzinom, gde se zaustavljaju i koliko traje zaustavljanje. SatDMS™ sistem pruža mogućnost uočavanja neovlašćenog korišćenja vozila, statusa vozila, povećava sigurnost za zaposlene i vozila i smanjuje mogućnost saobraćajnih nezgoda.
Pročitajte i:  3D sistem za praćenje pokreta

PCPress.rs Image

SatRAPID™ – evidencija servisiranja voznog parka i objekata

SatRAPID™ sistem predstavlja napredno softversko rešenje za automatizaciju i evidentiranje procesa servisnih radnji, optimizaciju poslovanja i lakše održavanje voznog parka ili objekata. SatRAPID™ sistem automatski vrši analizu podataka, generiše izveštaje i putem naprednih algoritama korisnicima pruža detaljan uvid u sve segmente servisnog procesa. Sistem koristi jasno definisan hijerarhijski nivo pristupa unesen pojedinačno za svakog korisnika, što omogućava potpuno prilagođavanje SatRAPID™ sistema potrebama svakog korisnika.

Sistem za kontrolu kompletnog servisnog procesa i njegovo upravljanje

SatRAPID™ je celovito i pouzdano Web orijentisano rešenje koje svojim korisnicima omogućava da ubrzaju servisne radnje, smanje troškove i efikasno posluju, uz evidenciju svih servisnih podataka, kao i mogućnost pregleda izveštaja na osnovu prikupljenih informacija.

PCPress.rs Image

SatRAPID™ takođe omogućava pregled finansija i troškova radnih naloga, praćenje utroška budžeta na godišnjem ili mesečnom nivou. SatRAPID™ je zasnovan na principu razmene informacija u sklopu grupacije koju čine jedna ili više firmi. Svaka firma može imati svoje organizacione jedinice i svaki korisnik unutar grupacije može imati pravo pristupa jednoj ili više firmi ili organizacionih jedinica. Na osnovu toga, korisnik vidi samo one informacije koje su vezane za firmu ili organizacionu jedinicu kojima on ima pravo pristupa.

Pročitajte i:  Samovozeći automobili mogu usporiti saobraćaj 

Način rada SatRAPID sistema

SatRAPID™ sistem omogućava evidentiranje servisnih stavki za jedno ili više osnovnih sredstava, najava dostupnosti sredstava, kreiranje radnih naloga, kao i odobravanje trebovanja za prethodno unesena osnovna sredstva.

SatRAPID™ dodatno obrađuje podatke i prosleđuje informacije između različitih delova sistema, kao što su obaveštenja serviseru i licu koje duži osnovno sredstvo o odobrenom radnom nalogu, obaveštenje o novom trebovanju licu koje odobrava trebovanje, obaveštenje o zadacima u vidu podsetnika…

SatRAPID™ izveštaji dostavljaju se putem e-mail-a u intervalu koje korisnik odabere.

Glavne prednosti korišćenja platformskog rešenja su:

 • Brz i jednostavan pregled podataka o osnovnim sredstvima.
 • Servisno planiranje sa evidencijom prijavljenih servisnih radnji i zahteva.
 • Vremensko planiranje sa evidencijom dostupnosti vozila/objekata za realizaciju servisnih radnji.
 • Formulisanje i izrada jasnih i preciznih radnih naloga održ
 • Transparentan i striktno definisan sistem odobravanja troš
 • Planiranje i praćenje troškova, definisanje troškova po firmama, organizacionim jedinicama, servisima…
 • Automatski podsetnici u zadatom vremenu i za pređenu kilometraž
 • Automatsko povezivanje s drugim aplikacijama za uvoz/izvoz podataka putem API struktura.
 • Mogućnost izvoza podataka u Excel ili PDF format.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: Satwork.net

Satworkd.o.o. je dobitnik prestižnog međunarodnog priznanja i nagrade „Stvaratelji za stoljeća” za doprinos razvoju preduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi za 2019. godinu, u konkurenciji 562 kandidata iz 11 zemalja. Kako se navodi u saopštenju međunarodnog komiteta za dodelu, cilj je da se oda javno priznanje i široj javnosti skrene pažnja na velike vizionare i lidere sutrašnjice čija su neustrašivost, rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati temelj i glavni pokretač napretka zajednice u kojoj živimo, te kreator razvojnih izazova za novo vreme.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,