Linus Torvalds zakrpe za Meltdown i Spectre nazvao smećem

Intel je sve češće na meti kritika zbog zakrpa za ranjivosti Meltdown i Spectre, budući da ove izazivaju iznenadna restartovanja pogođenih uređaja. Najnoviji napad došao je od Linusa Torvaldsa, inženjera za softver koji je kreirao Linux kernel, a koji je Intelove zakrpe nazvao „kompletnim smećem“.

PCPress.rs Image

Naime, Torvalds optužuje Intel da deluje nepromišljeno, te čini stvari koje nemaju nikakvog smisla, i dodaje da su korisnicima neophodna bolja rešenja od onih koja kompanija nudi. Svoje optužbe je izneo preko javne Linux kernel mejling liste, koja u kontakte uključuje i ljude poput Amazonovog inženjera Davida Woodhausa. Njega najpre interesuju načini na koje zakrpe utiču na Linux kernel, te načini na koje su implementirane, pa upravo u vezi sa tim iznosi najsurovije optužbe. Mejl, koji je glavno oruđe napada, ima prilično neformalan oblik, te se pre svega obraća Intel-ovim inženjerima, i tom prilikom apeluje na njih da razgovaraju sa svojim direktorima. Dalje optužuje Intel da problemima pristupa nasumično, te da mu je glavni cilj da se zaštiti od potencijalnih tužbi, što je veliki problem, budući da pravni razlozi ne vode do kvalitetne tehnologije, te kvalitetnih zakrpa koje bi bilo ko bio voljan da primeni u okviru svojih proizvoda.

Pročitajte i:  Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

PCPress.rs Image

Ovo nije prvi put da Torvalds napada Intel po pitanju zakrpa za Meltdown i Spectre, pa je početkom januara rekao kako bi stručnjacima iz ove kompanije bilo pametnije da se pozabave svojim CPU-ovima i pronađu kvalitetnija rešenja, nego da pišu PR saopštenja u kojima tvrde kako sve funkcioniše u najboljem redu. Na kraju je zaključio da bi, ako Intel planira da i dalje distribuira problematične proizvode, svima bilo pametnije da se okrenu ARM64 proizvodima, ili da počnu da se bave uzgajanjem koza.

Izvor: Hot Hardware

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,