ERP 2024

Sateliti u borbi protiv modernog ropstva

Ribarenje na otvorenom moru je i danas misterija, najviše u ekonomskom smislu. Iako se te vode smatraju neunosnim oblastima za lov, mnogi brodovi plove baš tamo. Veliki je broj onih koji ističu da je tako zbog toga što njima plove i oni koji se prisiljavaju na rad.

PCPress.rs Image

Prisilan rad je i danas veliki problem, posebno u oblastima koje se ne kontrolišu. Organima reda je skoro nemoguće da prate aktivnosti osumnjičenih koji posluju u zabačenim delovima planete, a mnogi su ribarski brodovi koji žure na otvoreno more sumnjivi. Naime, sve više eksperata pretpostavlja da radnici na njima rade besplatno, protiv svoje volje.

PCPress.rs Image

To bi moglo da se promeni uz pomoć satelita, koji su osnaženi algoritmima mašinskog učenja. Ti algoritmi su trenirani uz pomoć podataka iz humanitarnih organizacija, pa zahvaljujući tome mogu da prepoznaju brodove na kojima bi mogao da se praktikuje prisilan rad. Prema procenama eksperata, u periodu između 2012. i 2018. godine je na ovim brodovima čak 100 hiljada radnika trpelo prisilan rad, a najugroženiji su oni iz siromašnih zemalja.

Pročitajte i:  Opasnost od veštačke inteligencije u zdravstvu

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,