Savitljiva baterija za prenosive uređaje

Naučnici sa Univerziteta u Šangaju su predstavili svoje rešenje za izradu fleksibilnih baterija koje se mogu koristiti u prenosivim uređajima.

PCPress.rs Image

Kada uporedimo sa klasičnim baterijama koje koriste opasne, korozivne i otrovne hemikalije kao što je elektrolit, ove baterije bi koristile natrijumove soli. Sastav koji su šangajski naučnici koristili sastoji se od baterijskih delova ispunjenih vodenim rastvorom gde natrijum igra ulogu elektrolita. Natrijum sulfat (Na₂SO₄) ili fiziološki rastvor kuhinjske soli (NaCl) mogu se koristiti kao elektrolit unutar baterija.

Ovakvo rešenje omogućava izradu savitljivih baterija koje se mogu koristiti više puta a da ne procure. Čak i da se nešto tako dogodi neće doći do opasnih spojeva unutar uređaja u kome se baterija nalazi. Osim slanih rastvora u baterijama se nalaze i nanoelektrode za čiju izradu se koriste ugljenične nanocevi (altropska modifikacija ugljenika u obliku cilindrične nanostrukture). Manje su od obične baterije i mogle bi se koristiti u biološkim i medicinskim istraživanjima.

Izvor: ScienceDirect

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Xiaomi 14 Ultra: Prava Ultra
SBB

Tagovi: , , ,