SEC optužio Binance za pogrešno rukovanje sredstvima i izbegavanje pravila

Kripto gigant je navodno pomogao američkim trgovcima da izbegnu ograničenja.

PCPress.rs Image

Binance zaobilazi američke propise i nudi neregistrovanu kripto imovinu

Komisija za hartije od vrednosti (SEC) navodi da je kripto gigant Binance prekršio zakon svojim poslovanjem u SAD. Regulator je podneo 13 tužbi protiv kompanije i osnivača Changpeng Zhao-a optužujući ih za kršenje zakona o hartijama od vrednosti. Zvaničnici tvrde da je Binance svesno kompromitovao svoje međunarodne kontrolne mehanizme. Na taj način je kompanija pomogla američkim investitorima da nastave da trguju na Binance.com iako su trebali da koriste poseban sistem Binance.US. Zhao i njegova kompanija takođe su kontrolisali Binance.US „iz senke“, navodi SEC.

Takođe, komisija tvrdi da su Binance i Zhao mešali i preusmeravali sredstva kupaca po volji, uključujući i Sigma Chain u vlasništvu Zhao-a. Kompanija i njena filijala u SAD su dalje optuženi za vođenje neregistrovanih berzi, brokersko-dilerskih i klirinških agencija. Navodi se da je Zhao sve kontrolisao. Takođe, oni su navodno prodali neregistrovanu kripto imovinu, dodaje SEC.

SEC ima za cilj ne samo da prisili Binance da se pridržava zakona, već i da zabrani Zhao-u da upravlja bilo kojim domaćim izdavaocima hartija od vrednosti. Takođe želi da kompanija odbaci svoju finansijsku dobit od navodnih prekršaja i da plati dodatne kazne.

Pročitajte i:  Binance će se suočiti sa američkim regulatorom hartija od vrednosti

Pritisak na kripto berze

Binance navodi da je “obeshrabren” zbog optužbi i tvrdi da je učestvovao u pregovorima “sa dobrom voljom i željom” kako bi se postigla nagodba. Prema izveštajima, Binance je pomešao 20 miliona dolara sa korporativnog računa sa 15 miliona dolara namenjenih za korisnike. Kompanija je odbacila optužbe, rekavši da su relevantni računi korišćeni samo za „olakšavanje“ kupovine kriptovaluta i da su sredstva bila isključivo korporativna.

Optužbe SEC-a dolaze nekoliko meseci nakon što je Komisija za trgovinu robnim fjučersima (CFTC) podigla optužbe protiv Binance-a i Zhao-a. Takođe, prema tužbi Binance zaobilazi američke propise i nudi neregistrovanu kripto imovinu. Za razliku od SEC-a, CFTC je optužio bivšeg službenika za usklađenost Samuel-a Lim-a.

Akcija protiv Binance-a je najnovija faza u širem suzbijanju kripto industrije. FTX i bivši izvršni direktor Sam Bankman-Fried suočavaju se sa brojnim optužbama zbog navodne prevare i mita. Država Njujork tužila je bivšeg šefa kompanije Celsius, Alex-a Mashinsky-og zbog navodne prevare. Takođe, SEC je optužio Terraform Labs za vođenje lažne operacije “više milijardi dolara”. Sve ovo kombinovano ovo sa naporima Kongresa da oblikuje kripto politiku ukazuje na to da postoji intenzivan pritisak na kripto berze da promene svoju praksu.

Pročitajte i:  Musk će svedočiti u istrazi SEC-a o preuzimanju Twittera

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,