BIZIT plus

Selfi kao merač promene raspoloženja

Za mnoge od nas selfiji su postali sastavni deo prirode. Nova frizura? Selfi. Nova garderoba? Selfi. Večera sa prijateljima? Selfi. Ovaj način fotografisanja dospeo je čak i u kosmos, kad je japanski astronaut, Aki Hoshide, napravio selfi prilikom posete Internacionalnoj svemirskoj stanici.

PCPress.rs Image

Nije teško prepoznati nečije raspoloženje kada je u pitanju selfi (osim kada nosite kacigu) – fotografije su, po svojoj prirodi, i motivisane raspoloženjem onoga koji fotografiše. Bilo da fotografišete sebe sa osmehom ili opasnim izrazom lica, naučnici pronalaze načine da proučavaju autoportrete napravljene pametnim telefonima i analiziraju šta oni o vama govore. Proučavanje selfija će im omogućiti ne samo da procene raspoloženje subjekta, već i čitavog regiona u kojem živi.

Tim naučnika sa Gradskog univerziteta u Njujorku je analizirao hiljade autoportreta na Instagramu, koristeći profile korisnika iz različitih gradova: Bangkoka, Berlina, Moskve, Njujorka i Sao Paola, da bi zaključio kako raspoloženje, između ostalih faktora, utiče na poze koje subjekti zauzimaju prilikom fotografisanja.

PCPress.rs Image

Zaključili su da se u Moskvi subjekti ređe osmehuju nego u drugim gradovima, a da u Bangkoku i Sao Paolu izgledaju najsrećnije. Što se tiče pola i godina zaključili su da su žene, prilikom fotografisanja, ekspresivnije od muškaraca, a da su muškarci stariji od trideset godina skloniji tome da postave selfi na Instagram od žena istih godina.

Pročitajte i:  TikTok navodno pravi "novi Instagram"

Izvor: howstuffworks.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,