Vojnik kao kiborg

Nova otkrića na biometričkom polju omogućiće da se vojnik budućnosti bori uz pomoć oružja koje će ga razumeti i koje će sarađivati sa njegovim organizmom.

 

PCPress.rs Image

Zamislite grupu dobrovoljaca sa biofizičkim senzorima kako se sprema za vojnu misiju, dok kamere i mikrofoni beleže sve što rade. Human Variability Project je nešto poput vojne verzije rijalitija Veliki brat, ali bez drame. Cilj ovog projekta je da se različiti signali koje ljudsko telo šalje pretvore u podatke koje bi određeni uređaj mogao da pročita. Razumevanjem šta se dešava u telu vojnika tokom neke akcije, te kako svako iskustvo utiča na telo na genetičkom nivou, poboljšaće se učinak svake jedinice.

Iako vojska tvrdi kako se ne radi o genetičkom inžinjeringu, ipak nije daleko od toga. Ako se sa eksperimentima nastavi, sledeća generacija letelica, navigacionih sistema i oružja bi mogla bolje da razume pilote i vojnike nego što operateri razumeju mašine koje koriste. Samo iskustvo upravljanja letelicom, analiziranja satelitskih slika, čak i upotrebe oružja bi moglo da se menja u odnosu na ono što softver zabeleži o osobi za koju je oružje ili vozilo povezano.

Pročitajte i:  Turski borbeni avion KAAN završio prvi let 

Da bi se do svega ovoga došlo naučnici dizajniraju nove uređaje koji bi mogli da primete i najmanje promene u fokusu, koncentraciji, te nivou hormona stresa u telu vojnika– i da te podatke upotrebe kako bi oružje koje je u vezi sa vojnikom nadoknadilo njegove nedostatke. Ako naprave i savršene vojničke čizme – super vojnik će se već pojaviti da ih obuje.

Izvor: theatlantic.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,