BIZIT plus

Senzori za praćenje zdravstvenog stanja stižu na pametne telefone

Kompanija MediaTek najavila je novi biosenzor koji prati zdravstveno stanje korisnika, a po šest tačaka, koje uključuju praćenje otkucaja srca, krvnog pritiska, te količine kiseonika u krvi, a koji će moći da se ugrađuje u pametne telefone.

PCPress.rs Image

Sensio MT6381, kako je biosenzor registrovan, je paket koji uključuje softver i modul, a dizajniran je da podatke o zdravlju korisnika prenosi preko optičkih, elektronskih, te procesorskih komponenti. Prilagodljivi uređaj će proizvođačima dozvoljavati da ovaj senzor ugrađuju u pametne telefone, te ih osposobe za praćenje stanja korisnika, a bez potrebe za dodatnim senzorima, te drugim elementima koji bi omogućavali ovu funkciju. Proizvođači će moći da kreiraju i prilagođene aplikacije koje će funkcionisati zajedno sa biosenzorom, ili pak koriste aplikacije drugih proizvođača.

PCPress.rs Image

Biosenzor koristi svetleće diode (LED) zajedno sa senzorima koji su osetljivi na svetlost, a da bi merio apsorpciju crvenog i infracrvenog svetla. Kada se aktiviraju senzori i elektrode na uređaju, Sensio kreira zatvorenu petlju između korisnika i senzora, da bi izmerio elektrokardiogram, te promene u volumenu srca (PPG). Iz kompanije kažu da senzor u roku od 60 sekundi pruža informacije o broju otkucaja srca u minuti, aritmiji (HRV), promenama u krvnom pritisku, količini kiseonika u krvi, elektrokardiogramu, te promenama u volumenu krvi.

Pročitajte i:  Kad AI generiše slike iz teksta u realnom vremenu

Očekuje se da će čipset biti dostupan početkom 2018. godine.

Izvor: EE Times

Facebook komentari: