ePlaneta

Najavljen prvi telefon sa senzorom za otisak prsta na ekranu

Tehnologija očitavanja otiska prsta direktno na displeju telefona dovoljno se usavršila da uđe u masovnu proizvodnju. Već je najavljen i prvi model koji će podržati ovu mogućnost.

Vivo kineski mobilni telefoni otiska prsta na ekranu

Sve je spremno da mobilni telefoni dobiju dodatni način zaštite. Synaptics je nedavno najavio da je rešio problem ubacivanja senzora za otisak prsta u sam displej telefona i da su spremni za masovnu proizvodnju. Kako su javili već su postigli dogovor sa “top 5” proizvođačem oko inkluzije ove tehnologije u nove modele mobilnih uređaja. Sada se zna i ko je taj proizvođač – Vivo.

Reč je o jednoj od najvećih kineskih proizođača mobilnih telefona koji su posebno popularni u Indiji i na domaćem tržištu. Iako kod nas Vivo nije toliko poznat brend, on se nalazi u samom vrhu proizvođača telefona. On 5. poziciju deli sa sestrinskom kompanijom Oppo koja je takođe u vlasništvu BBK Electronics. Oppo nije toliko veliki brend ali je poznatiji na Zapadu, s obzirom na to da ova kompanija pravi izuzetno popularne OnePlus telefone.

Pročitajte i:  Opera AI asistent sumira veb stranice 

Brza i jednostavna tehnologija prepoznavanja otiska prsta

U tekstu koji je pisao za Forbes, analitičar Patrick Moorhead detaljno je opisao svoje iskustvo sa Vivo telefonom koji će imati novi način bezbednosti telefona. Moorhead je napisao da je novi senzor “brz i jednostavan”. Iz Synapticsa tvrde da je nova metoda duplo brža od 3D prepoznavanja lica poput Face ID kojim se hvali Apple. Činjenica je da je teško uporođivati brzinu ova dva senzora s obzirom da je reč o drugačijim metodama pristupa.

Odluka Vivo da se odluči za Synaptics tehnologiju u odnosu na Qualcomm predstavlja udarac za ovu kompaniju koja takođe radi na svojoj verziji tehnologije. Interesantno je da je Vivo prošle godine pokazao prototip telefona koji je imao Qualcomm tehnologiju senzora za otisak prsta. On se prikazao kao izuzetno spor, što je verovatno utialo na odluku da se kompanija okrene Synanpticsu. Naravno, presudno će biti za koga će se odlučiti najveći igrači, poput Samsunga.

Pročitajte i:  Zabrana nošenja pametnih telefona u školama

Integrisanje senzora otiska prsta u displej naćiće pre svega primenu u modelima telefona koji imaju displeje preko cele prednje strane telefona. Iako je predvodnik ovog trenda ekrana, Apple je odbacio otisak prsta kao metodu prepoznavanja korisnika fokusirajući se na skeniranje lica. Još je rano za donošenje presude koja je metoda bezbednija, iako već imamo slučajeve gde su hakeri probili zaštitu jeftinim maskama za lice. Ako ništa drugo, jaka konkurencija donosi više inovacija, što samo može da bude dobro za kupce.

Izvor: Forbes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,