SES Astra uspešno lansirala satelit ASTRA 5B

Kompanija SES S.A. objavila je da je satelit Astra 5B uspešno lansiran na raketi Ariane 5 sa evropske svemirske stanice u Koruu, Francuska Gvajana, 22. marta 2014. u 19:05 časova po lokalnom vremenu .

ASTRA 5B_launch 1Kompanija Airbus Defence & Space Systems iz Tuluza, Francuska, izgradila je Satelit ASTRA 5B na osnovi veoma pouzdane platforme Eurostar E3000. Satelit će biti smešten na orbitalnoj poziciji 31,5 stepeni istočno i opremljen sa 40 Ku-band transpondera (ekvivalentno sa 36 MHz) kao i sa 6 Ka-band transpondera.

ASTRA 5B će proširiti kapacitet transpondera i geografsku pokrivenost centralne i istočne Evrope, Rusije i nezavisnih država Komonvelta za DTH, direct-to-cable  i distribuciju direktnog signala na terestrijalne televizijske mreže.

Ova svemirska letelica takođe ima i drugi L-band kapacitet za Evropski geostacionarni navigacioni sistem (EGNOS) Evropske komisije. EGNOS pomaže u verifikovanju, poboljšavanju i izveštavanju o pouzdanosti i tačnosti navigacionih signala u Evropi.

ASTRA 5B je težak 5,724 kilograma i imaće raspon krila od 40 m kada se njegovi solarni nizovi primene u orbiti, a na kraju svog petnaestogodišnjeg životnog veka imaće snagu od 13 kW.

Pročitajte i:  Rusija ponovo upozorila da će napasti Starlink

„Posebno nam je drago što proslavljamo uspešno lansiranje satelita ASTRA 5B. Satelit ASTRA 5B ne samo da je osmi satelit koji je kompanija  Airbus Defense and Space Systems izgradila za kompaniju SES, već je to takođe i 33. satelit zasnovan na našoj veoma pouzdanoj Eurostar E3000 platformi, koja ovog meseca proslavlja svoju desetu godišnjicu boravka u orbiti“, rekao je François Auque, direktor kompanije Space Systems.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,