Šest razloga da isprobate Nitrux OS

Nitrux OS je zanimljiva Linux distribucija zasnovana na Debian-u.

PCPress.rs Image

OS nije zasnovan na Ubuntu-u

Nitrux OS možda nije jedna od glavnih Linux distribucija, ali je sigurno jedna od jedinstvenih ponuda. Da ne zaboravimo, prošle godine su takođe odbacili Ubuntu kao njegovu bazu u korist Debiana. Ovo su nekirazlozi da isprobate Nitrux OS:

Nije zasnovan na Ubuntu-u

Većina Linux distribucija preporučenih za svakodnevnu upotrebu zasnovana je na Ubuntu-u. Naravno, preporuke za početnike takođe uključuju uglavnom Ubuntu Linux, ali ne dozvolite da vas to zavara. Jedini razlog za preporuku distribucije zasnovane na Ubuntu-u je to što je distribucija laka za korišćenje sa direktnom podrškom za mnoge komercijalne softverske proizvode. Dakle, ako niste sasvim novi u Linux-u i želite da isprobate nešto osvežavajuće, stabilno, ali poznato, Nitrux OS kao distribucija zasnovana na Debian-u može biti dobra.

Fokusirajte se na AppImages

AppImage je univerzalni sistem pakovanja koji ne zavisi ni od čega. Ne treba vam menadžer paketa, niti bilo kakve zavisnosti od vaše distribucije da bi funkcionisao. Cilj mu je da bude prenosiv, efikasan i ne zahteva nikakvo podešavanje/instalaciju. Baš kao prenosivi Windows izvršni fajlovi. Nitrux OS se fokusira na korišćenje AppImage aplikacija kako bi vam pružio besprekorno iskustvo sa aplikacijama. NX Software Center je GUI za upravljanje i instaliranje AppImage aplikacija napravljenih pomoću MauiKit-a (njegov UI framework).

KDE-bazirana distribucija

Nitrux OS je jedna od najboljih Linux distribucija sa KDE. Ako ne volite da koristite GNOME ili bilo koje drugo okruženje radne površine (DE) out-of-the-box, KDE je dobra alternativa za isprobavanje. U slučaju da niste znali, KDE se može prilagoditi na mnogo načina u poređenju sa drugim DE-ovima. Dakle, ako želite da personalizujete radnu površinu sa najširim spektrom opcija, KDE vam omogućava da to uradite bez mnogo truda.

Jedinstveno korisničko iskustvo

Nitrux UKS kombinuje najbolje od KDE i Qt tehnologije zajedno sa njegovim podešavanjima da vam pruži osvežavajuće korisničko iskustvo. Čak i bez ikakvih prilagođavanja sa vaše strane, out-of-the-box iskustvo je dovoljno solidno da se računa kao jedna od najlepših distribucija.

Maui Shell

Maui Shell je ključni vrhunac Nitrux-ovog korisničkog iskustva. Nedavno je uspeo da uradi nešto obećavajuće predstavljajući konvergentni interfejs za desktop i mobilne/tablete. Iako nije dovoljno sazreo, već izgleda lepo i uzbudljivo kao i nadolazeće okruženje desktop računara zasnovano na Rust-u Sistem76. To može biti jedan od najvažnijih razloga da isprobate Nitrux OS da biste videli kako otkriva novu eru desktop iskustva.

Xanmod Kernel

Xanmod Kernel je prilagođena verzija glavnog Linux kernela sa podešavanjima performansi i dodatnim funkcijama. Ovo bi trebalo da vam pomogne da poboljšate iskustvo na desktopu. Počevši od Nitrux-a 2.0, Xanmod Kernel će biti podrazumevani Linux kernel. Takođe dobijate opciju da izaberete druge Linux kernele kao što su Liquorix i Libre. Ili, takođe možete izabrati da koristite glavni LTS Linux kernel, ako ne volite Xanmod.

Važno je uzeti u obzir sve rizike prilikom prelaska sa glavne distribucije na opcije kao što je Nitrux OS. Distribucije kao što je Nitrux OS strastveno pokušavaju da poboljšaju stvari u skladu sa svojom vizijom. Čak i bez korporativne podrške ili ogromnih sredstava koja bi im pomogli, uspeli su da razviju ovu neverovatnu distribuciju, razvijeni Maui projekat i zanimljivu Maui školjku. Dakle, uz zdravu dozu opreza, možete se upustiti u testiranje Nitrux OS.

Izvor: Itsfoss

 

Facebook komentari: