BIZIT plus

Severnokorejska hakerska grupa se interesuje za bitkoin

Hakerska grupa Lazarus koju povezuju sa Severnom Korejom, navodno je ponovo aktivna, a meta joj je londonska kompanija koja se bavi kriptovalutama.

PCPress.rs Image

Bezbednosni stručnjaci iz kompanije Secureworks upozorili su da pomenuta grupa ponovo deluje, te da je pokrenula phishing kampanju u okviru koje se nudi posao finansijskog direktora u londonskoj kompaniji koja se bavi kriptovalutama, a za koji mogu da konkurišu samo oni koji su već tu zaposleni. Cilj kampanje je da se preko elektronske pošte na računar nekog od zaposlenih u kompaniji otpremi maliciozni softver, pa se proširi na ostale računare, te tako omogući krađu podataka.

Način na koji je izveden napad podseća na metode koje koristi Lazarus grupa, a veći napad na ovu kompaniju zabeležen je u oktobru, dok su neki manji registrovani još 2016. godine. Spekuliše se da iza ove hakerske grupe stoji Severna Koreja, koja se u poslednje vreme interesuje za kriptovalute, naročito za bitkoin. Osim za ovaj napad, Lazarus se tereti i za skorašnje napade na menjačnice kriptovaluta u Južnoj Koreji, a grupa je bila najaktivnija tokom 2014, i 2015. godine, te je i tom prilikom uglavnom birala južnokorejske mete, a u to vreme se dogodio i napad na Sony Pictures.

Pročitajte i:  Rudari bitkoina ćute o upotrebi energije 

Izvor: Bug

Facebook komentari: