BIZIT plus

Sjajan novi trik koji možete isprobati sa Gboard-om na Android-u

Gboard na Android telefonu ima zgodnu mogućnost za koju možda ne znate da postoji.

PCPress.rs Image

Vlasnici Android telefona – vaša tastatura na ekranu ima dodatno prilagođavanje

To je jedna od onih skrivenih naprednih prečica koje Google voli da uvede u svoje proizvode (posebno Gboard!). Ovaj je relativno jednostavan, ali ima potencijal da bude neverovatno koristan – posebno (a) ako koristite telefon sa velikim ekranom, kao što to danas čini toliko Android korisnika, i / ili (b) ako imate naviku da bar neko vreme koristite telefon jednom rukom.

Dakle, evo ga – kada Gboard koristite u plutajućem režimu, možete da uvećavate ili umanjujete tastaturu da biste prilagodili njenu veličinu na bilo koji način. Čak i u svom osnovnom obliku, Gboardov plutajući režim treba da olakša dopiranje do poslednje ivice tastature, bez obzira na to kako kucate ili držite telefon. Pomoću ovog trika možete taj isti koncept odvesti korak dalje i postići da tastatura bude upravo one visine koja odgovara vašoj određenoj veličini prsta i tačnoj površini u kojoj u svakom trenutku postavljate Gboard na ekran.

Pročitajte i:  Google će blokirati Android korisnike od instaliranja 'nesigurnih' aplikacija

Prvo, da biste pokrenuli Gboard-ov plutajući režim tastature, potražite ikonu koja bi trebalo da bude tastatura koja lebdi preko linije. Ako imate sreće, možda ćete je videti u gornjem redu tastature, kada Gboard bude otvoren i prisutan. Ako je nema, tapnite na belu strelicu levo od gornjeg reda da biste po potrebi otkrili sve opcije u njoj – a zatim tapnite na ikonu menija sa tri tačke u toj istoj oblasti da biste dodali u Gboard meni Opcije. Opcija plutajuće tastature trebala bi biti negde na tom ekranu, a zatim je možete povući u gornji red tastature ako želite da joj olakšate pristup.

Čim aktivirate taj režim, trebalo bi da vidite vrlo suptilan obris oko spoljnih ivica tastature – najistaknutiji oko uglova. Taj obris ostaće prisutan samo nekoliko kratkih sekundi pre nego što nestane u velikom digitalnom širem okruženju, zato delujte brzo čim prebacite taj režim. Ako niste na vreme stigli do obrisa i on je izbledeo, ne paničite. Samo ponovo dodirnite ikonu plutajuće tastature da biste Gboard vratili u standardni, usidreni oblik, a zatim tapnite još jednom da biste ponovo pokrenuli režim plutajuće tastature. Ili, ako želite, tapnite prstom na onu malu ručicu na dnu Gboard-a – jer će to takođe vratiti obris. Kad imate istaknuti obris, dodirnite prstom bilo koji od četiri ugla tastature, a zatim ga pomerajte dijagonalno da biste Gboard smanjili ili iskosili da biste ga povećali. I to je to!

Pročitajte i:  Sud EU je odbacio pokušaj TikToka da zaustavi DMA antimonopolska pravila 

Uvek možete ponovo prilagoditi veličinu Gboard-a prebacivanjem i vraćanjem u plutajući režim tastature. Jednom kada Gboard dobijete veličinu baš onakvu kakvu želite, imajte na umu i da plutajuću tastaturu možete da prevučete bilo gde na ekran. Takođe možete brzo izaći iz Gboard-ovog režima plutajuće tastature i vratiti je u normalno stanje tako što ćete je povući do kraja na dno ekrana i pustiti.

Izvor: Computerworld

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,