BIZIT plus

Stižu prvi LG Mini LED televizori

LG planira da u toku jula predstavi prve modele Mini LED televizora. Mini LED je nova varijanta LCD televizora koja donosi bolji kontrast i mnoga druga unapređenja u odnosu na klasične LCD TV panele.

mini led

Nova linija će imati jedan 4K TV model (QNE90) i jedan model u 8K varijanti (QNED99). Obe varijante će biti dostupne u tri veličine – 65“, 75“ i 85“. Iz ovog možemo da zaključimo da je LG svoju Mini LED tehnologiju nazvao QNED, što je skraćenica od Quantum Nanocell Mini LED. Ipak, suštinski to je ista tehnologija, samo drugačije nazvana u odnosu na Mini LED tehnologije koje su predstavili drugi proizvođači kao što su Samsung ili HiSense.

Karakteristika Mini LED panela je što imaju hiljade veoma malih LED pozadinskih osvetljenja, čime se obezbeđuje finija kontrola kontrasta u odnosu na tradicionalno LED pozadinsko osvetljenje (koje se postavlja po ivicama ekrana ili u nekoliko desetina regiona iza ekrana).

Novi LG Mini LED televizori će se cenovno pozicionirati ispod high-end OLED televizora, ali neće biti ni jeftini. 4K model dijagonale 65“ koštaće oko 2.000 dolara, model od 75“ 3.000 dolara, a najveći model 4.000 dolara. Varijante sa 8K panelom će biti skoro duplo skuplje – 3.500, 4.800 i 6.500 dolara.

Pročitajte i:  Meta u saradnji sa kompanijom LG

Svi modeli će imati HDMI 2.1 portove koji će omogućiti prikaz 4K sadržaja u 120 Hz, HDR10 podršku, HLG i Dolby Vision HDR standarde, kao i Dolby Atmos audio. Televizori će biti zasnovani na webOS 6.0 operativnom sistemu.

U prodaji će se pronaći prvo u Americi, sredinom jula, dok će u ostale regione sveta stići nekoliko nedelja kasnije.  

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari: