BIZIT plus

Sjedinjene Države razmatraju zabranu TikTok-a

Nove mere takođe bi mogle da blokiraju i druge društvene aplikacije iz Kine i Rusije.

PCPress.rs Image

Kina navodno koristi TikTok za špijunažu

Američki političari ne samo da ograničavaju pristup TikToku, oni se sada žalažu za potpunu zabranu. Članovi Predstavničkog doma i Senata uveli su odgovarajuće zakone. Ti zakoni trebalo bi da blokiraju sve transakcije bilo koje kompanije društvenih medije koje dolaze ili su pod uticajem Kine, Rusije, Kube, Irana, Severnej Koreje ili Venecuele.

Antisocijalni CCP Zakon ima za cilj da isključi pristup TikToku i drugim aplikacijama koje bi teoretski mogle da preusmere podatke američkih korisnika ka drugim represivnim vladama, cenzurišu vesti ili na drugi način manipulišu javnošću.

Dok je TikTok ulagao napore da udalji svoje međunarodne operacije od onih u Kini, kao što je skladištenje američkih podataka u zemlji, kritičari tvrde da je matična kompanija ByteDance na kraju pod kontrolom kineske vlade. Navodno, TikTok bi potencijalno mogao da analizira vladine radnike i da na drugi način nadgleda Amerikance.

Pročitajte i:  Da li je TikTok drugačiji u Kini?

Republikanski senator Marko Rubio i kongresmen Mike Gallagher pokušali su da prikažu vezu između kompanije ByteDance i Kineske komunističke partije u tekstu u Washington Post-a u novembru. „TikTok je u vlasništvu kineske kompanije ByteDance. Ova kompanija nije državno preduzeće. Međutim, u Kini nijedna kompanija nije zaista privatna“, naveli su tada Marko Rubio i Mike Gallagher.

Kompanija poriče da prati korisnike

U saopštenju, portparol TikTok-a navodi da je „zabrinjavajuće“ to što su članovi Kongresa predlagali zakone za zabranu aplikacije umesto da čekaju da se okonča revizija nacionalne bezbednosti. Kompanija je dodala da će “nastaviti da informiše” Kongres o planovima razvijenim pod nadzorom bezbednosnih zvaničnika. TikTok je poricao navode da prati američke korisnike ili na drugi način namerno pomaže Kini da špijunira ljude u SAD-u.

TikTok se već suočava sa nekim pravnim problemima. Države, Merilend i Južna Dakota zabranile su TikTok na državnim uređajima iz bezbednosnih razloga. Takođe, Indijana je tužila TikTok zbog navodnog obmanjivanja korisnika o pristupu podacima u Kini i kršenju bezbednosti dece. Tužba kažnjava TikTok i zahteva izmene u korišćenju informacijama i marketinškim tvrdnjama kompanije.

Pročitajte i:  LG otvorio prvu fabriku za proizvodnju punjača za EV u SAD

Predsednik Bajden je opozvao naredbe bivšeg predsednika Trampa o zabrani preuzimanja TikTok-a. On je umesto toga zahtevao novu reviziju nacionalne bezbednosti. Od njega se ne očekuje da poništi svoju naredbu. Oni koji podržavaju zakon karakterišu meru kao dvostranačku. Još uvek nije jasno da li poziv za zabranu TikTok-a ima dovoljno podrške da prikupi potrebne glasove i dođe do Bajdena. U određenoj meri, Antisocijalni Zakon CCP je više signal koji pokazuje nameru da se blokira TikTok.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , ,