Partnerstvo Rivian i Mercedes-Benz električnih kombija na čekanju

Rivian i Mercedes-Benz obustavili su planove za zajednički razvoj više novih električnih dostavnih vozila zasnovanih na komercijalnim EV platformama obe kompanije. Rivian je navodno pauzirao sporazum na jer je bio zabrinut da će potrošiti mnogo novca na skupi projekat razvoja novih vozila usred usporavanja ekonomije.

PCPress.rs Image

„U ovom trenutku, verujemo da fokusiranje na naše potrošačko poslovanje, kao i na naše postojeće komercijalne poslove, predstavljaju najatraktivnije kratkoročne prilike za maksimiziranje vrednosti“, izjavio je izvršni direktor Riviana RJ Scaringe u saopštenju za javnost. I Mercedes-Benz i Rivian su u septembru potpisali memorandum o razumevanju za zajedničko ulaganje za izgradnju velikih komercijalnih električnih kombija.

Kompanije su planirale da zajedno prave vozila u fabrici u Poljskoj, ali nemački proizvođač automobila neće da pauzira sopstvene planove. „Plan povećanja za našu novu lokaciju za proizvodnju električnih vozila u Javoru, u Poljskoj, nije pogođen“, rekao je šef Mercedes-Benz kombija Mathias Geisen. „Nastavićemo punom brzinom i odlučnošću da povećamo proizvodnju električnih vozila u našoj prvoj namenskoj fabrici električnih kombija.

To bi bio prvi Rivian-ov ulazak na evropsko tržište i jedan od prvih ugovora za prodaju kombija kompaniji koja nije Amazon. Kompanija EV bi imala priliku da uči iz Mercedes-Benzovog iskustva od dve decenije i više u izgradnji komercijalnih kombija u zamenu za svoju stručnost na električnim platformama.

Pročitajte i:  Tesla i otključavanje veće autonomije  

Ovo dolazi odmah nakon što je Rivian prijavio gubitak od 1,71 milijarde dolara u drugom kvartalu 2022. Kompanija je rekla da će potrošiti 700 miliona dolara u gotovini ka svom cilju proizvodnje 25.000 vozila do kraja godine, od čega je još 7.000 EVs kratki. Rivian je takođe otpustio 800 zaposlenih u pokušaju da smanji troškove i zaustavi krvarenje više novca. Proizvođač automobila kaže da trenutno ima 98.000 rezervacija kupaca za svoje R1T električne kamione i R1S SUV-ove.

U vreme najave partnerstva, Mercedes-Benz je imao interes da zadrži svoju poziciju „jedinog“ proizvođača automobila koji proizvodi velike kombije u Nemačkoj, navodi Geisen. Prvobitne vesti su skočile Rivianove akcije za 10 odsto, ali je to sada palo sa pauzom ugovora. Rivian je još uvek spreman da isporuči 100.000 električnih vozila za isporuku za Amazon, čije je predviđeno ispunjenje pomereno sa 2024. na 2030.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,