ASUS Zenbook

Sklapanje Ikea nameštaja kao test za robote

Ponekad nije lako da se utvrdi koliki se napredak postigao na polju robotike, a jedno od dobrih merila moglo bi da bude to koliko su mašine dobre u sklapanju Ikea nameštaja.

Možda zvuči pomalo neobično, ali sklapanje komada nameštaja ovog proizvođača zahteva veštine koje su prirodne za čoveka, ali koje robotima predstavljaju izazov. Sklapanje neke police za knjige, a tako što se određeni broj komponenti poveže u celinu, u stvari predstavlja ozbiljnu 3D slagalicu koja zahteva kompleksne pokrete, te baratanje sitnim delovima kao što su ekseri i šrafovi.

Prema poslednjim testiranjima, roboti su se popravili i na ovom polju, pa u izveštaju koji je objavljen u magazinu Science Robotics može da se pročita da su stručnjaci sa Nanyang tehnološkog univerziteta u Singapuru par robotskih ruku naučili da sklapaju Ikea-inu Stefan stolicu. „Ruke“ su koristile 3D kamere za prepoznavanje, te slaganje delova, kao i senzore koji su im davali informacije o tome koliku bi silu trebalo da primene, a da ne unište stolicu. Za sklapanje stolice bilo im je potrebno oko 20 minuta, pa su nešto sporije od ljudi, ali ne puno.

Pročitajte i:  LOLA: Humanoidni robot koji održava ravnotežu

To što roboti postaju bolji u sklapanju Ikea nameštaja, znači da postaju bolji u poslovima koje trenutno mogu da obavljaju samo ljudska bića, pa bi u budućnosti mogli da se koriste za obavljanje zadataka koji su opasni za obične radnike, te onih u okviru kojih se događa veliki broj nesreća.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Data centri - specijalno izdanje

Tagovi: , ,