Sklapanje Ikea nameštaja kao test za robote

Ponekad nije lako da se utvrdi koliki se napredak postigao na polju robotike, a jedno od dobrih merila moglo bi da bude to koliko su mašine dobre u sklapanju Ikea nameštaja.

PCPress.rs Image

Možda zvuči pomalo neobično, ali sklapanje komada nameštaja ovog proizvođača zahteva veštine koje su prirodne za čoveka, ali koje robotima predstavljaju izazov. Sklapanje neke police za knjige, a tako što se određeni broj komponenti poveže u celinu, u stvari predstavlja ozbiljnu 3D slagalicu koja zahteva kompleksne pokrete, te baratanje sitnim delovima kao što su ekseri i šrafovi.

Prema poslednjim testiranjima, roboti su se popravili i na ovom polju, pa u izveštaju koji je objavljen u magazinu Science Robotics može da se pročita da su stručnjaci sa Nanyang tehnološkog univerziteta u Singapuru par robotskih ruku naučili da sklapaju Ikea-inu Stefan stolicu. „Ruke“ su koristile 3D kamere za prepoznavanje, te slaganje delova, kao i senzore koji su im davali informacije o tome koliku bi silu trebalo da primene, a da ne unište stolicu. Za sklapanje stolice bilo im je potrebno oko 20 minuta, pa su nešto sporije od ljudi, ali ne puno.

Pročitajte i:  Uvodnik: Dopisivanje s robotima

To što roboti postaju bolji u sklapanju Ikea nameštaja, znači da postaju bolji u poslovima koje trenutno mogu da obavljaju samo ljudska bića, pa bi u budućnosti mogli da se koriste za obavljanje zadataka koji su opasni za obične radnike, te onih u okviru kojih se događa veliki broj nesreća.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,