BIZIT plus

Kina omogućila stranim auto-kompanijama da slobodno posluju

Kineska vlada neočekivano je najavila da će od 2020. godine ukinuti protekcionističku politiku u automobilskoj industriji i omogućiti stranim proizvođačima da samostalno prodaju svoja vozila. Kina je najveće automobilsko tržište na svetu, ali su strane kompanije mogle da prave i prodaju svoja vozila samo u saradnji sa lokalnim, u kojima nisu mogle imati više od 50% vlasništva, sve naravno uz značajno veći porez.
 
PCPress.rs Image

Nakon ove odluke očekuje se još veća navala stranog kapitala u auto-industriji u najmnogoljudnijoj zemlji sveta, jer će automobilske kompanije moći da budu u potpuno stranom vlasništvu. Dosadašnje mere su uvedene 1994. godine kako bi se promovisale kineske kompanije i ograničio uticaj bogatih firmi sa Zapada koje su uvidele potencijal ogromnog tržišta Kine. Prvi korak ka ukidanju tog protekcionizma će biti napravljen već ove godine kada će nestati ograničenja za kompanije koje prodaju vozila na električni pogon, jer kineska vlada ubrzano pokušava da popravi kvalitet vazduha u zemlji, pa već mesecima ohrabruje ekološki prihvatljivije oblike prevoza.

Ovoj odluci su se najviše obradovali u kompaniji Tesla, koja planira novu fabriku u Šangaju, kao i japanski Nissan koji je prošle godine prodao najviše električnih vozila u svetu. Većina proizvođača neće uspeti da u potpunosti iskoristi ove promene zbog čvrstih veza sa lokalnim kompanijama, ali je Kina svakako poslala pozitivan signal za industriju u jeku trgovinskog rata sa SAD-om.

Pročitajte i:  SAD, EU i izazovi u sektoru poluprovodnika

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari: