ERP 2024

Škole za 21. vek: Veliko državno takmičenje u programiranju na mikrobit uređajima

„Škole za 21. vek”, jedan od najvećih regionalnih edukativnih projekata, koji je pokrenuo British Council, nakon tri i po godine uspešne implementacije na prostoru Zapadnog Balkana, u maju organizuje veliko Državno takmičenje u programiranju na mikrobit uređajima za sve osnovce uzrasta od 10 do 15 godina.

PCPress.rs Image

Organizovanjem ovog nacionalnog takmičenja, British Council nastoji da inspiriše mlade da, uz pomoć programiranja i veština kritičkog mišljenja, rešavaju svakodnevne probleme u svojim školama i zajednicama. Učenici će na takmičenju koristiti BBC-jev mikrobit uređaj i pokušati da razviju inovativna rešenja koja će doprineti zaštiti životne sredine, uštedi energije i suočiti se sa izazovima klimatskih promena, u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Za učešće u finalu takmičenja, koje će biti održano u Beogradu pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije i uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, biće odabrano 20 najboljih projekata. Svi timovi koji se plasiraju u finale, kao nagradu će dobiti 10 mikrobitova unapređene verzije 2, sa ugrađenim zvučnikom, mikrofonom i senzorom za dodir, kao i puno korisnih dodataka, kao što su klavir za mikrobit, LED prsten, set za istraživače, OLED ekran i drugi, koji će učenicima i učenicama omogućiti izradu još zanimljivijih i kompleksnijih projekata.

Pročitajte i:  NELT Grupa i UNICEF formiraju strateško partnerstvo da opreme decu veštinama za 21. vek

Prva tri plasirana tima očekuju vredne nagrade – pobednički tim osvojiće iPad Air, a za drugi i treći tim rezervisani su Android tableti. Nastavnici iz sva tri pobednička tima osvojiće laptope, dok će đaci dobiti i korisne dodatke za mikrobit uređaje, koji će im omogućiti izradu još zanimljivijih i kompleksnijih projekata. Pored ovih nagrada, obezbeđeni su i pametni satovi za najmlađi tim, tim s najboljim projektom na temu zaštite životne sredine, kao i za tim koji razvije najkompleksniji kod.

PCPress.rs Image

Prijava za takmičenje je jednostavna – svi učenici i učenice od 5. do 8. razreda škola koje su učestvovale u obukama za kritičko mišljenje i rešavanje problema i dobile mikrobit uređaje u okviru projekta „Škole za 21. vek” prijavljivanje počinju jednostavnim popunjavanjem formulara i slanjem potrebne dokumentacije.

Nakon ocenjivanja projekta, sudije, eksperti u oblasti IKT-a, izabraće do 20 najboljih projekata koji će se kvalifikovati za takmičenje uživo, na kojem će svaki tim imati 10 minuta za prezentaciju projekta i pitanja sudija.

Detaljnije informacije o procesu prijave nalaze se na www.britishcouncil.rs, a prijave su otvorene do 25. aprila 2022. godine.

Pročitajte i:  Nova funkcionalnost na portalu Moja srednja škola ‒ Izveštaji o postignućima učenika

O projektu „Škole za 21. vek”

„Škole za 21. vek” je ambiciozni trogodišnji obrazovni program vredan 10 miliona funti koji je osmislila i sprovodi organizacija British Council na teritoriji Zapadnog Balkana, a finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

PCPress.rs Image

Cilj ovog programa, koji se realizuje u partnerstvu s nadležnim obrazovnim institucijama zemalja učesnica, jeste da milion učenika uzrasta 10-15 godina stekne veštine kritičkog mišljenja i rešavanja problema. Pored toga, deca će usvojiti i praktične veštine programiranja i imati priliku za usavršavanje svojih veština kroz programiranje fizičkih uređaja (eng. physical computing).

Od početka implementacije programa „Škole za 21. vek” u Republici Srbiji, uključeno je više od 1100 osnovnih škola, a obuku iz oblasti razvoja veština kritičkog mišljenja, rešavanja problema i programiranja kod učenika, u okviru programa, do sada je uspešno završilo 4400 nastavnika, dok trenutno online obuku pohađa više od 1100 nastavnika.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,