Skoplje domaćin prvog Digitalnog samita Zapadnog Balkana

Prvi Digitalni samit Zapadnog Balkana otvoren je juče 18. aprila u Skoplju koji organizuje Ministarstvo za informaciono društvo i administraciju Republike Makedonije zajedno sa Savetom za regionalnu saradnju (RCC) i u saradnji sa ostalim vladama sa Zapadnog Balkana, Evropskom komisijom (EK) i nemačkim Ministarstvom ekonomskih poslova i energetike, a traje do danas 19. aprila. Samit je okupio međunarodne i regionalne kreatore regulativa, predstavnike Vlada Zapadnog Balkana kao i akademske i poslovne eksperte koji su preneli prakse digitalne transformacije državne uprave u svojim zemljama i dali predloge za bližu saradnju svih učesnika samita.

PCPress.rs Image

Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije rekao je ovom prilikom da će međusobno priznavanje elektronske identifikacije građana i privrede u okruženju Zapadnog Balkana predstavljati osnovu za preko-granično korišćenje usluga elektronske uprave i da regionalna saradnja i unapređenje odnosa sa susedima spada među prioritete spoljne politike Srbije. „U toku je projekat implementacije elektronske identifikacije korisnika elektronske uprave, kao jedan od prioritetnih projekata Kancelarije, koji će građanima i privredi omogućiti veoma jednostavno korišćenje usluga elektronske uprave na internetu bez potrebe korišćenja kvalifikovanih elektronskih sertifikata na smart karticama, već korišćenje elektronskih potpisa u cloud-u“, izjavio je Mihailo Jovanović.

Pročitajte i:  EU zahteva odgovore od TikToka
PCPress.rs Image
Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Republike Srbije

Na ovogodišnjem samitu su održane i panel-diskusije na temu digitalne povezanosti, integracije ekonomija Zapadnog Balkana u jedinstveno digitalno tržište, poboljšanja kibernetičke sigurnosti, unapređenja digitalnih veština, digitalizacije industrije, kao i interaktivne diskusije vlada, akademske zajednice, preduzeća, inovatora, organizacija civilnog društva, omladinskih organizacija i drugih. Jovanović je učestvovao u Panelu Digitalna ekonomija i društvo, Mogućnosti digitalne transformacije i predstavio planove Kancelarije u ovoj oblasti nakon čega je u ime Vlade Republike Srbije, preuzeo organizaciju ovog skupa sledeće godine u Beogradu s obzirom da je samit zamišljen kao godišnji događaj na kome će se objedinjavati postojeće aktivnosti i pripremati preporuke za buduću saradnju ekonomija iz regiona i istakao „Očekujem da do sledećeg samita u Beogradu bude uspostavljeno međusobno priznavanje elektronskih identifikacija građana i privrede Zapadnog Balkana“.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,