Slika diska

Nemačka softverska kompanija O&O Software je poznata u svetu uslužnog softvera, pre svega po brojnim rešenjima za rad sa diskovima, kao i alatima za zaštitu podataka. Jedan od njihovih udarnih proizvoda je O&O DiskImage, koji predstavlja dobro rešenje za pravljenje rezervnih kopija diskova i fajlova.

PCPress.rs ImageIz naziva programa se već može zaključiti da program omogućava pravljenje slika (image) diskova. Na ovaj način čuva se kompletno stanje računara, sa operativnim sistemom, instaliranim programima i svim fajlovima. U slučaju havarije, slika diska brzo se može sve vratiti na stari ili novi disk, spremno za rad. Ugrađena je i opcija za kloniranje, odnosno lako prebacivanje svega s jednog na drugi disk, što je korisno kod nadogradnje na novi disk.

Vraćanje podataka se vrši nezavisno od računarske konfiguracije, što znači da će pri prebacivanju na novi računar sve biti prebačeno a Microsoft Windows će detektovati hardverske promene i prilagoditi konfiguraciju. Slika diska se snima u sopstvenom formatu .OMG, ali O&O DiskImage takođe podržava .VHD (Virtual Hard Disk) format. Ovaj format podržavaju novije verzije Windows okruženja i poznati sistemi za virtualizaciju, pa od slike diska možete dobiti virtualnu mašinu spremnu za startovanje.

Kod snimanja se može koristiti kompresija podataka, što će usporiti rad ali će smanjiti veličinu rezervne kopije i pomoći da se slika diska lakše smesti na ciljnu lokaciju. Podaci se mogu zaštititi opcionim šifrovanjem, uz oslanjanje na AES 256 enkripciju. Snimak se može razdvojiti na delove, za lakše prebacivanje recimo na memorijske kartice ili snimanje na optičke medije.

O&O DiskImage sada ima i mogućnost za klasično snimanje rezervne kopije na nivou foldera i fajlova, ali su ove opcije u senci onoga po čemu je program prevashodno poznat. Jedan od glavnih noviteta u aktuelnoj verziji 12 je dvostruko brži rad opcija za snimanje fajlova, a u novoj verziji takođe se izdvaja podrška za aktuelni Windows 10.

PCPress.rs ImageProgram je dostupan u tri verzije – Professional, Workstation za radne stanice i Server za serverske računare. Za većinu korisnika profesionalna verzija je sasvim dovoljna i ima sve opcije potrebne za regularno korišćenje. Poboljšanja u verziji za radne stanice ogledaju se u podršci za automatizaciju korišćenjem skriptova, centralno upravljanje na više računara u mreži, daljinsku instalaciju i raznim opcijama za izveštavanje. Jedino ograničenje je što ovu verziju nije moguće instalirati na serverske verzije Windows‑a, za šta je potrebna skuplja verzija koja ima slične mogućnosti, koja se može instalirati na Windows Server sisteme od verzije 2008 pa do Windows Server 2016.

Profesionalna verzija programa O&? DiskImage može se koristiti u probnom režimu do 30 dana, dok verzije za radne stanice i servere nisu dostupne u probnoj varijanti. Prilikom instalacije programa jedino treba obratiti pažnju da podrška za virtualne diskove i neprekidno kopiranje zahteva instalaciju sistemskih drajvera, što je potrebno uključiti u izabrane mogućnosti prilikom instalacije programa. Dodatne informacije o programu O&O DiskImage potražite na www.oo‑software.com.

(Objavljeno u PC#255)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,