BIZIT plus

Slika s Jupitera: Planeta s najviše sudara

Jupiter zovu i “vladarom svih planeta”, a u njega je nedavno udario nepoznati objekat iz kosmosa. Nije to ništa novo – ovakvi događaji su uobičajena stvar za ovu planetu, budući da je u sudare umešan više od bilo koje druge planete iz našeg solarnog sistema.

PCPress.rs Image

Događaj s početka septembra je poseban zbog toga što naučnicima sa Zemlje retko pođe za rukom da neki sudar zabeleže, a ovoga puta se dogodilo baš to – sudar je zabeležio jedan amater-astronom iz Japana. Članovima astronomske zajednice je poznat kao MASA Planetary Log, a snimak sudara je objavio na platformi X (Twitter).

Trenutno nema informacija o veličini objekta koji je udario u Jupiter, ali se na snimku dobro vidi da je bio dovoljno krupan da izazove spektakl. Ovakvi događaji su obična stvar na Jupiteru, jer se nalazi u blizini Asteroidnog pojasa i svojom gravitacijom privlači objekte koji proleću u blizini.

Prema studiji koja je završena 2013. godine, objekti prečnika između 5 i 20 metara u Jupiter udare između 12 i 60 puta godišnje. Na svakih par godina pojavi se i neki značajno veći – prečnika i do 100 metara. Naučnici ističu da gravitacija Jupitera „komanduje“ brojnim asteroidima, što štiti Zemlju od nepoželjnih događaja.

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Robot za potragu za životom u svemiru
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

1 thoughts on “Slika s Jupitera: Planeta s najviše sudara

Comments are closed.