Smanjena potražnja za novim automobilima u EU

Potražnja za novim automobilima u Europskoj uniji smanjiće se u ovoj godini, procenila je juče, 27. juna, udruženje proizvođača automobila ACEA, izmenivši dosadašnju prognozu u kojoj je predviđala njen skromni rast.

PCPress.rs Image

U ACEA-i sada očekuju da će prodaja novih automobila u EU pasti za jedan posto, procenjujući da će ove godine u EU biti registrovano nešto više od 15 miliona novih automobila. Sredinom februara procenili su da će porasti nešto manje od jedan posto. „Osim neizvesnosti zbog Brexita i promenjivih makroekonomskih uslova, posredi je prirodna stabilizacija tržišta”, rekao je glavni sekretar ACEA-e Erik Jonnaert. Dodaje ujedno da je nova procena u skladu sa sniženom procenom rasta BDP-a Europske unije “budući da prodaja automobila snažno odražava privredni rast”.

Prema juče objavljenom novom izdanju džepnog vodiča za automobilsku industriju za 2019/2020, taj sektor danas osigurava radna mesta za 13,8 miliona Evropljana, odnosno 6,1% ukupno zaposlenog stanovništva EU-a. Njegov udeo u broju radnih mesta u industriji iznosi 11,4%, uz zaposlenih 3,5 miliona radnika. Prvo mesto na listi po broju direktno zaposlenih u automobilskoj industriji drži Nemačka sa zaposlenih 870 hiljada radnika. Na drugom je mestu Francuska s 223 hiljade a na trećem Poljska s 203 hiljade. Četvrto mesto pripada Velikoj Britaniji s direktno zaposlenih 186 hiljada radnika a na petom Rumunija sa 185 hiljada.

Pročitajte i:  BYD i peta generacija DMI hibridne tehnologije 

U EU prosečna starost putničkih automobila je 11,1 godina, laganih komercijalnih vozila 11 godina a teških komercijalnih vozila 12 godina. U proseku su novi putnički automobili u EU prošle godine ispuštali 120,6 grama ugljen dioksida po kilometru.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,