ERP 2024

Snap, TikTok i Youtube na saslušanju

Snap, YouTube i TikTok obećali su nove bezbednosne funkcije, ali zakonodavci nisu impresionirani.

PCPress.rs Image

Komitet senata za trgovinu završio je još jedno tročasovno saslušanje o uticaju društvenih medija na decu i tinejdžere. Ali poslednje saslušanje se razlikovalo od prethodnih na važan način: na njemu su bili predstavnici TikTok-a, Youtube-a i Snap-a.

Šta je sa Facebook-om i Twitter-om?

Iako su ove tri aplikacije neke od najpopularnijih među tinejdžerima i mlađim korisnicima, sve tri su privukle manje pažnje zakonodavaca od Facebook-a, pa čak i Twitter-a.

PCPress.rs Image

Ovo je prvi put da su se TikTok i Snap pojavili na takvom saslušanju. Sve tri kompanije pokušale su da odbiju kritike povlačeći razlike između svojih platformi i Facebook-a, koji je nedavno napravio poređenja sa duvanskim kompanijama. I svaka kompanija je obećala nove funkcije za povećanje roditeljskog nadzora i druge zaštite dece na svojim uslugama.

Youtube

Potpredsednica YouTube-a Leslie Miller rekla je da kompanija radi na novoj funkciji koja će omogućiti roditeljima da „izaberu zaključanu podrazumevanu postavku automatske reprodukcije“ u aplikaciji YouTube Kids, pored drugih novih roditeljskih kontrola. Nije dala više detalja, ali je rekla da će biti lansiran „u narednim mesecima“.

Pročitajte i:  Procesor Axion: Google objavljuje svoj prvi CPU baziran na Arm-u

Snap

Snap je takođe rekao da radi na novim funkcijama za roditelje, a Jennifer Stout, potpredsednica kompanije za globalnu javnu politiku, izjavila je da će te funkcije „uskoro biti dostupne“. Ona je rekla da će ažuriranje omogućiti roditeljima da vide informacije o tome kako njihova deca koriste Snapchat, kao i sa kim provode najviše vremena u ćaskanju i koja su njihova podešavanja privatnosti i lokacije.

TikTok

TikTok je rekao da će dodati dodatne kontrole kako bi omogućio roditeljima i deci da bolje prilagode svoje feed-ove.. „Ulažemo u nove načine da naša zajednica uživa u sadržaju zasnovanom na uzrastu ili udobnosti porodice“, rekao je Michael Beckerman, potpredsednik javne politike kompanije, „Razvijamo više funkcija koje omogućavaju ljudima da oblikuju i prilagode svoje iskustvo u aplikaciji.

Senatori komiteta za trgovinu nisu bili impresionirani ovim obećanjima. Tokom saslušanja, ispitivali su kompanije po pitanjima poput algoritamski poboljšanog sadržaja o poremećajima u ishrani i samopovređivanju na YouTube-u i TikTok-u. Što se tiče Snap-a reči je bilo o tome šta kompanija radi da zaustavi dilere droge na svojoj platformi.

Pročitajte i:  Google Pixel 9 serija imaće tri modela telefona

Nekoliko republikanskih senatora je takođe ispitivalo Beckerman-a o TikTok-ovoj vezi sa kineskom matičnom kompanijom ByteDance i kako ona rukuje korisničkim podacima u SAD. U jednoj posebno nezaboravnoj razmeni, senator Ted Cruz je rekao da Beckerman izbegava pitanja o povezanosti TikTok-a sa kompanijom pod nazivom ByteDance Technology, koja navodno ima veze sa kineskom vladom. Beckerman je takođe odbacio pitanja o tome koje podatke TikTok prikuplja rekavši da Facebook i Instagram prikupljaju više podataka o korisnicima nego TikTok.

Iako Facebook zvanično nije bio deo saslušanja, nekoliko puta je spominjana otkrića uzbunjivača Frances Haugen. Senator Richard Blumenthal, koji je na prethodnom saslušanju rekao da se Facebook i druge kompanije suočavaju sa „velikim duvanskim trenutkom“, aludirajući na Facebook-ovo poređenje sa duvanskim kopmanijama rekao je da „tehnologija nije nepopravljivo loša kao veliki duvan“.

Takođe je rekao da kompanije moraju da urade mnogo više od dokazivanja ali da su „drugačije“ od Facebook-a. „Iz vašeg svedočenja razumem da je vaša odbrana ’mi nismo Facebook’“. „Biti drugačiji od Facebook-a nije odbrana. Nije odbrana reći da ste drugačiji,” dodao je senator Richard.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: